Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
2.8 по скалата на Рихтер и е усетено в Перник днес
25 Май 2012
Три слаби вторични труса са усетени около обяд край града

По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН, в 10 часа и 8 минути българско време е регистрирано земетресение с епицентър на около 25 км югозападно от София, на територията на страната.

Земетресението е с магнитут 2.8 по скалата на Рихтер и е усетено в Перник. Няма данни за жертви и материални щети.

Три слаби вторични труса са усетени в последните часове край Перник, съобщи за "Хоризонт" директорът на Института по сеизмология Николай Милошев. Двата труса през нощта са били с магнитут между 1.7 и 2 и 2 - 2.5. Последният усетен е в 10.08 часа и е бил с магнитут 2.8 по скалата на Рихтер. Няма данни за пострадали и материални щети.

Последното силно земетресение у нас показа необходимостта от бързо информиране на хората какво се случва, каза директорът на Института по сеизмология Николай Милошев коментира идеята на премиера полицията да се включи в оповестяването на подобни бедствия:

Стана дума затова, че ако аз попадна в някакво задръстване па трябва много спешно да съм в Института, защото се е случило земетресението, просто трябва да се обадя по телефона на дежурния в МВР, за да помолят те най-близката патрулна кола, която е наблизо действително да ме ескортира донякъде, където може да изляза бързо от задръстването. А другото по отношение на това как полицаите с мегафони ще разтръбяват информацията по улиците. При това земетресение се оказа, че доста хора твърдяха, че не са информирани какво става. Договорихме се за това, че тогава, когато има силно земетресение, ясно е, че всички хора са го усетили, че всички хора са на улиците. Една голяма част от тях, седейки на улицата не винаги разполагат със средство за комуникация и не могат да следят средствата за масова информация и затова се реши, че при такива силни земетресения тази информация по линия на Министерство на вътрешните работи ще се сваля максимално бързо до самите районни управления, за да могат дори дежурните полицаи да знаят всъщност какво става и каква е последната информация и да я съобщават на хора, които се интересуват. Крайният вариант беше, ако е необходимо да ходят с мегафоните да ги разкарват.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.