Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Празник на суджука в Горна Оряховица
25 Май 2012
Два дни в града ще има кулинарни състезания на най-прочутия местен деликатес, който беше регистриран като защитена марка в Европейския съюз

В Горна Оряховица започва празник на суджука. Два дни в града ще има кулинарни състезания на най-прочутия местен деликатес, който тази година беше регистриран като защитена марка в Европейския съюз. В Горна Оряховица от два века се прави суджук - разказва Пламен Мадемов от Историческия музей в града:

Предполага се, че началото идва в това, че в края на всяко лято така разрасналите се стада от добитък трябва да бъдат намалявани по един или друг начин с оглед идващите зимни месеци наличния фураж. Така, че горнооряохвци решили, че все пак трябва да има някакъв начин поне да запазят месото, започват да го изсушават и след това в солени черва се поставя в естествени условия, началото се изсушавало. Така се улавят характерните тук благоприятни климатични влияния, също така тук се оказало и доста благодатна флората, тъй като има една специална бяла суха плесен, която помага мазнините да не гренясват и така в общи линии се образувал именно горнооряховският суджук, един водещ деликатес на града.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.