Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес е Международният ден на ромите
8 Април 2012
На Първия световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 година, е поставено началото на световното ромско движение

Международният ден на ромите е обявен през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация "Романо юнион". На Първия световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 година, е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Ромите почитат и паметта на своите събратя, загинали през Втората световна война. Във Видин, за шеста поредна година, сдружение "Дром" организира тридневна ученическа спартакиада, съобщи БНР.

Денят ще бъде отбелязан със шествие до река Дунав, където в памет на желртвите от холокоста във водите ще бъдат пуснати венци и запалени свещи. По-късно в ромския квартал "Нов път" ще бъде открита изложба от детски творби, ще бъдат представени рецитал от стихове на ромски поети и театрална постановка. В на ученическата спартакиада ще премерят сили мултиетнически отбори от Видин, Белоградчик, Кула, Димово, Брегово и Арчар.

Две доброволки от Чехия учат ромски ученици в Стара Загора. През тази учебна година те са преподаватели в образователния център на католическата монашеска общност на "Салезианите на Дон Боско" в старозагорския квартал "Лозенец". За Великден ромските ученички подготвят кукли-зайци от плат и бродирани портмонета, които възнамеряват да продадат с благотворителна цел.
Доброволки от Чехия пристигат у нас за втора година благодарение на проекта "За по-добър шанс", спечелен пред Европейската доброволческа служба в София.

На Международния ден на ромите, в Каварна избират почетен ромски депутат, а кмет на побратимен турски град ще получи титлата "почетен ром на квартала". Подробности - от кореспондента ни Гинка Димитрова

В Добрич празникът ще започне с кръгла маса на тема: "Ромите - проблеми и пътища за решаването им". След поднасяне на цветя пред паметника на Левски, ще започне и празничния концерт, на който ще бъдат отчетени резултатите от конкурса за рисунка, фотография, стихотворение и есе на тема: "Добрич - моят роден град". По традиция ще бъде връчена и голямата награда за принос в развитието на ромската общност в Добрич.

В Каварна, ромският квартал "Хаджи Димитър" за пореден път ще посрещне Иво Ибряма. Водещи на концерта са Андрей Слабаков и Ернестина Шинова. Официални гости на ромския празник е делегация на побратимения на Каварна турски град Чифлик кьой, водена от кмета Метин Дак, който ще бъде удостоен със званието "Почетен ромски кмет". Ще бъде връчено още едно звание - народният представител Румен Иванов вече ще е и почетен ромски депутат.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.