Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
АФП: Изоставените деца в България
23 Февруари 2012
2-годишната Гергана изглежда преждевременно остаряла, тъй като страда от недохранване и липсата на каквото и да е внимание

Бледото лице с огромни очи на 2-годишната Гергана казва всичко - тя жадува за ласка подобно на хиляди други деца като нея в социалните домове по цяла България. Така започва материалът на АФП, в който се проследява посещението на френския психолог Борис Сирулник в дома "Иван Рилски" в София, осъществено в рамките на програма на УНИЦЕФ. "Гергана изглежда преждевременно остаряла, тъй като страда от недохранване и липсата на каквото и да е внимание от външния свят", казва Сирулник. "Съдейки по нейното безмълвие и безразличие към играчките, тя вероятно има и мозъчна малформация с неясен произход. Неспособно да се справи с проблема, както и с издръжката й, семейството й я е оставило за отглеждане в този дом".

Според ръководителя на мисията на УНИЦЕФ Жан-Клод Легран в бившите комунистически страни, сред които е и България, има общо около 626 хил. деца като Гергана, в това число поне 31 хил. на възраст 3 г. и по-малко. В дома "Иван Рилски" в София тези деца са 75. По данни на УНИЦЕФ България, изоставените деца в страната са 780 на 100 хил., като не всички от тях оцеляват. В специалните детски домове на държавна издръжка понастоящем живеят около 7 хил. Повечето от тези деца са от ромски произход. В един от тези домове, намиращ се в Шумен, 56% от малките му обитатели са недохранени или перманентно депресирани.

В опит за разрешаване на проблема, българското правителство през 2010 г. стартира социална програма, чрез която да бъдат намерени семейства за 1800 изоставени бебета. Това обаче не е никак лесно, тъй като 40% от децата са с някакви увреждания. Поради липсата на средства в края на 2010 г. дом за 32 деца край Тетевен е бил затворен. Подобна съдба очаква още 8 такива домове, в които живеят около 300 деца - тези домове трябва да бъдат затворени до 2014 г. С помощта на УНИЦЕФ и български неправителствени организации около 2/3 от децата в дома в Шумен вече са намерили свои семейства, отбелязва в заключение АФП. /БГНЕС


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.