Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Внимавайте с харчовете, за да изкарате януари и февруари
27 Декември 2011
Според статистиката януари и февруари традиционно попадат сред месеците, в които се появява синдромът на сезонната задлъжнялост

Българският потребител става по-малко платежоспособен в началото на всяка нова година заради разходите, които съпътстват празничната еуфория. Това показва анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ), съобщава КРОСС. Според статистиката на асоциацията януари и февруари традиционно попадат сред месеците, в които се появява синдромът на сезонната задлъжнялост.

Покрай празниците в края на годината хората се втурват да пазаруват, без да направят ясна равносметка за възможностите си. Това често води до невъзможност за покриване на текущите разходи за сметки след отминаването на празничните дни.

„Периодът между двата празника е добър за планиране на текущите разходи през януари. Определянето на необходимия минимум за погасяване на сметките ще спести сътресения на потребителите.", коментира Райна Миткова-Тодорова, председател на АКАБГ. „Домакинствата трябва да помислят за сметките за ток, които ще бъдат значително по-високи, когато цялото семейство е у дома, а жените традиционно са активни в кухнята", добавя Миткова-Тодорова.
 
Тежестта на масовото пазаруване се засилва от повишения риск от заболявания през януари. Дори в случаите, в които се използва безплатна медицинска помощ, разходите за лекарства отежняват бюджета на семейството и влияят негативно върху платежоспособността.

„През настоящата година потребителите трябва да подхождат с още по-голямо внимание към закъсненията в плащанията, тъй като кредиторите стартират процедура по събиране на вземанията си още на 3-ия - 5-ия ден след датата на падежа", коментира Димитринка Гринко, член на АКАБГ. Навременното плащане на текущите месечни сметки спестява поетапно натрупване на задължения и елиминира риска от излишно усложняване на процеса", напомня Гринко.

Според АКАБГ типовете услуги, по които българските граждани имат забавени плащания са свързани с ипотечни кредити, 15% дължат пари за ток, 20% - за потребителски кредит, лизинг на автомобил. 30% от гражданите имат забавени плащания за мобилен телефон, 55% - за вода. Плащането на топлото отлагат 60% от анкетираните, а за кабелна телевизия - 65%.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.