Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес светът отбелязва Денят на водата
22 Март 2023
Инициативата за отбелязване на Световния ден на водата се поражда през 1992 година

На 22 март целия свят отбелязва Световния ден на водата. Инициативата за отбелязване на Световния ден на водата се поражда през 1992г. на Конференцията на Обединените нации "Екология и развитие", проведена в Рио де Жанейро. Бразилия и Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата и този ден започва да се отбелязва официално от 1993г., като се организират ежегодни прояви в цял свят, посветени на водата и опазването на водните ресурси. Световният воден съвет привлича хиляди участници в Световния воден форум в седмицата на Световния ден на водата. Водата често се счита за божество. Много от светите места са разположени на брега на река.

Конференцията на ООН за околната среда и развитието отчита, че в наши дни важността на водните ресурси не се оценява достатъчно. В резултат на това все повече страни изпитват остър дефицит на вода.

ветовното свръхпотребление и промените в климата са довели до недостиг на вода в ендемични размери по целия свят. Това предупреждават от ООН в доклад преди днешната конференция по въпроса в Ню Йорк, предаде АФП.

Според доклада към днешна дата около 2 милиарда души по света нямат достъп до годна за пиене вода, а над 3 милиарда и половина - до надеждни санитарни услуги. Тези показатели създават „непосредствен риск“ от глобална криза, предупреждават още от ООН.

У нас Българската академия на науките ще отбележи Световния ден на водата и Световния ден на метеорологията - 22 и 23 март с двудневен форум.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.