Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес отбелязваме Световният ден на съня
18 Март 2011
Сънят е от изключително важно значение за психическото и физическото ни здраве. Около една трета от живота си човек прекарва в сън

Днес е Световният ден на съня. Той се отбелязва от 2002 година по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация.

Сънят е от изключително важно значение за психическото и физическото ни здраве. Той трябва да е качествен и достатъчен като продължителност. Около една трета от живота си човек прекарва в сън.

Кои фактори правят съня непълноценен, обяснява д-р Славчо Славчев, специалист по медицина на съня: "Например сънната апнея, това е спиране на дишането по време на сън, което фрагментира съня и го прави непълноценен".

Множество медицински изследвания доказват, че липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести и други заболявания, съобщава БНР.

Смята се, че, за да се чувства човек отпочинал, са му необходими между 7-8 часа сън. Общоприето е, че трябва да се ляга по едно и също време и да се става по едно и също време. Специалистите даже твърдят, че ставането сутрин в един час е по-важно, отколкото лягането.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

dobrinka
19 Mar, 2011 | 05:15

mnogo sladko bebence kak sladko e zaspalo .Za pruv put 4yvam za tozi den,4e ve4e i takuv li den ima


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.