Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Трифон Зарезан е - лозарите празнуват
14 Февруари 2013
Със зарязването на лозето започва новата селскостопанска година

Днес се чества и Денят на лозаря - "Трифон Зарезан", посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път се отбелязва официално през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон и е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането у нас през 1968 г. на Григорианския календар църковният празник се чества на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари. "

Трифон Зарезан е голям празник за плевенските лозари. В края на 19 век в Плевен е открито първото у нас земеделско училище и е създадена първата винарска изба в страната, предава БНР. Единственият у нас институт по лозарство и винарство, който е на 109 години, съхранява най-богатия на Балканите генофонд с над 2000 сорта български лози.

Със зарязването на лозето започва новата селскостопанска година за жителите на видинското Ново село. По традиция те отбелязват Трифон Зарезан по стар стил с голямо тържество.

Лозарството е основен поминък на населението и затова 14 февруари е празник на община Ново село, казва Светла Бондова, организатор на общоселското тържество.

"Да благослови труда на лозарите е поканен видинският владика Дометиан. В ритуала по зарязването на лозето са включени всички самодейни състави на читалището - певци, танцьори, духова музика", обясни Бондова.

Буре с вино да почерпи гостите ще докара лозарска компания, която отглежда големи масиви в района, а по традиция след дегустация частните лозари ще изберат помежду си най-добър лозар и винар.

В Добрич местният винен завод ще почерпи в етнографския комплекс жители и гости на града с чаша червено вино, а в балчишкото село Гурково миналогодишният цар на лозята Николай Колев ще поведе общоселския ритуал по зарязването.

Трифон Зарезан е празник на Сухиндол. Там в началото на 20-ти век е създадена първата на Балканите лозаро-винарска кооперация "Гъмза". Гост на празника ще бъде президентът Георги Първанов.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще посети винарска изба в село Огняново, община Пазарджик.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Илко
14 Feb, 2013 | 04:00

Честит празник



  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.