Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Дискриминация
Веселина Божилова - 21 Май 2009
Масово отказват удължаване на шофьорски книжки на хора без слух, след като години са карали безаварийно
Независимият депутат Мария Капон се зае да протестира дискриминацията
Независимият депутат Мария Капон се зае да протестира дискриминацията

След като 18 години е управлявал автомобил без нито едно нарушение, акт или инцидент, 36 год. пловдивчанин, глухоням по рождение, вместо удължаване на срока на шофьорската си книжка, получи определението " негоден", черно на бяло в медицинското си удостоверение. Човекът не е чувал по- добре, когато са му давали книжката, а безупречното му шофьорско досие, оказва се, не играе никаква роля. Нещо повече - на близките, които се застъпили за него, д-р Стоянов от УНГ на Транспортна болница- Пловдив, председател на Регионалната транспортна комисия, задава немислимия и циничен въпрос: "Защо сте раждали глухи деца?"

В Наредба 31 от 26.07.1999 година , уреждаща изискванията, условията и реда за придобиване на правоспособност за управление на МПС, са изброени редица медицински състояния, несъвместими с възможността да се вземе книжка. Относно загубата на слух срещу почти всички показатели, освен един, е вписано " разрешено", а единствено при аудиометрична загуба - не повече  от 60 децибела за честотите 500 - 1000 и 2000 херца въпросът се решава индивидуално.  Точно по този параграф обаче в момента не само в Пловдив, а в цялата страна регионалните транспортни комисии масово отказват удължаване на книжките на водачи с липсващ слух. Хората могат да потърсят арбитраж от Централната транспортна комисия в София, което и правят - опашките там са огромни.    

Този казус, подаден като сигнал от Пловдив, но потвърден и от хора от други градове, бе тема на днешния брифинг на независимия депутат Мария Капон, която предприема проверка и сезира Комисията за защита от дискриминация, Агенцията за хора с физически увреждания, планира проверка в Транспортна болница и директно се обръща към министъра на транспорта с искане за санкции. Този следобед ще бъде сформирана експертна група с участието на неправителствени организации и представители на Съюза на глухите, за да се изясни ситуацията.

Около 400 000 са хората у нас с частична или пълна загуба на слух. Законът за движението по пътищата не предвижда звукови сигнали, а статистиката сочи, че точно глухите шофьори са най- изрядните на пътя. Липсата на слух при тях се компенсира с много развито странично зрение и умение за ориентация на пътя. Неслучайно по света точно тази категория шофьори са предпочитани и от застрахователните, и от лизинговите кампании. 

След като наредбата действа от 1999 година и отказите за удължаване на книжки се отчитат в цялата страна, пита се - кой е издал подобно нареждане и къде го пише черно на бяло,  кой прилага в чист вид дискриминация спрямо хора с увреждания и защо? Конкретният пловдивски казус навежда на мисълта, че освен дискриминационни, други фактори няма. Да припомним - нито човекът чува в момента различно от времето, когато му е дадена книжката, нито пък е извършил нарушения. Защо тогава? И защо отказите на хора с нарушен слух да удължат книжките си в Пловдив стигнаха почти хиляда?

Какъвто и отговор да се получи на този въпрос, остава още един, който няма нужда от коментар. Печатът " негоден" и въпросът на ЛЕКАР " Защо сте раждали глухи деца?" са чиста проба цинизъм. Каквото и да обясняват от Транспортните комисии...



последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Hristo Saparevski
23 May, 2009 | 01:19

Едно голямо БРАВО от мен за автора на тази статия, всичко е описано много точно, спечелихте моите уважения!!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.