Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
1 юни - Международният ден на детето
1 Юни 2021
За първи път Денят на детето се чества официално през 1950 г. в 51 страни по света, а е учреден през 1949 г.

Днес е Денят на детето. Няма нищо по-прекрасно от усмихнатото и щастливо дете. Това винаги е обичаното дете. С течение на времето и преход към модерна епоха, назрява необходимостта от специална защита на правата на най-крехкото и беззащитно същество в нашето общество - детето.

През 1925 г. се изготвя Женевска декларация за правата на детето, която гласи, че на всяко едно дето, независимо от раса, национална, религиозна и етническа принадлежност, трябва да бъде осигурено най-доброто.

Повече от 80 години от приемането на декларацията остава отворен въпросът как тя се спазва по света, колко деца са загинали и загиват във войните, колко умират от глад, колко са изоставяни. И все пак има толкова щастливи деца, което е един от сигурните им залози за бъдещето.А и всеки възрастен някъде дълбоко в себе си остава дете. Колко зависи от възрастните да правят децата щастливи.

За първи път Денят на детето се чества официално през 1950 г. в 51 страни по света, а е учреден през 1949 г. с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените.

Откакто 1 юни е обявен за Международен Ден на детето от множество страни по света, той се чества с големи празнества, особено в комунистическите държави. Смята се, че тъй като в Западния свят отделните страни празнуват Деня на детето на различни дати, там празникът не е така утвърден, както например е тачен в повечето страни от бившия Социалистически блок и бившия СССР.

Именно поради този факт често се смята, че Денят на детето е "измислен" от комунистическия режим. Въпреки това в последните години празникът се отбелязва подобаващо във все повече държави, като дори и една голяма част от САЩ също празнува на 1 юни.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.