Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Експертите : Българските медици в Либия са невинни
Цветан Бакърджиев - 8 Април 2003


Болестта на СПИН все още е нелечима.
Завърши екпертизата на специалистите Колизи и Монтание, изследващи вируса на СПИН.

     През 1999 г. пет български медицински сестри и един лекар бяха арестувани от либийските власти и обвинени в умишлено заразяване на 398 деца в детската болница в Бенгази. Директорът на международния център на ЮНЕСКО за борба с вируса на СПИН Виторио Колизи направи нови разкрития по случая. Той оповести, че болничната инфекция в Бенгази е предизвикана по естествен път и няма нищо общо с биотероризма. Колизи има три международни патента в разработването на методи за откриване на ХИВ-вируса.

     “Невъзможно е болестта на СПИН да бъде контролирана. Поради извънредно лошите условия на живот този факт важи с двойно по-голяма сила за африканските държави. В световен мащаб 80 % от заразените със СПИН деца на планетата са африкански”, заяви Виторио Колизи в интервю за предаването “Всяка неделя” по БНТ.


Люк Монтание е един от откривателите на вируса на СПИН.
     По поръчка на либийските власти, Виторио Колизи и Люк Монтание един от откривателите на вируса на СПИН проучват и разследват евентуалните причини за епидемията в Бенгази. На генетично равнище те провеждат опити и подлагат на тестове проби на заразени либийски деца през 1997 г., 1998 г. и 1999 г. След молекулярни анализи и “слепи проучвания” ( кръстосани изследвания на проби от кръвта на деца, заразени през различен период от време ), експертизата приключва през март 2003 г.

     Виторио Колизи и Люк Монтание провеждат изследванията независимо един от друг. Продължителността им е една година. Според Колизи една от най-вероятните причини за заразяването на децата в Бенгази е многократната употреба на медицински прибори, както и лошата хигиена в болницата.


Болестта на СПИН се развива в Африка главно поради лошите условия на живот.
     Колизи и Монтание успяват да изолират щам от вируса на СПИН от пробите за периода 1997 г. - 1999 г. И двамата учени достигат до едни и същи изводи. Според експертизата вирусът е типично африкански и е характерен за Подсахарска Африка. Това откритие опровергава твърдението за умишлено заразяване на либийските деца в Бенгази от българските медици. Щамът в заразените проби не е европейски и децата не са заболели в кратък период от време.

     По време на проучванията на свое разположение учените имат най-съвременна апаратура. Направените резултати са събрани в доклад, който трябва да бъде подписан от Колизи и Монтание. Това ще бъде направено до края на април 2003 г., след което докладът ще бъде изпратен в Либия. Либийският съд ще разгледа предоставените му материали и въз основа на тях ще реши делото срещу българските медици. Либийските власти ще преценят дали данните от доклада на Колизи и Монтание следва да бъдат предоставени на българската държава.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.