Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Черният чай разсейва стреса
Николай Атанасов - 10 Октомври 2006
Редовната употреба на черен чай бързо намалява стреса наполовина и помага за по-добра релаксация

След дълго и всеобхватно изследване, британски учени успяха да докажат научно закономерността, която много хора смятат за очевидна. По данни на изследователите, редовната употреба на черен чай съкращава периода за възстановяване след стресова ситуация, посочва BBC News.

Експериментът, проведен от сътрудници на Университетския колеж в Лондон (University College), показал, че обикновеният черен чай, за разлика от идентичните по вкус, цвят и аромат негови заместитетли, помага за намаляването на нивата на хормона на стреса кортизол в организма. Резултатите от изследването са намерили място на страниците на специализираното списание Psychopharmacology.

В експеримента, продължил 6 седмици, взели участие 75 доброволци. Участниците били разделени на 2 групи, първата от които пиела редовно оригинален черен чай, а втората – ароматизирана напитка, идентична на чая по вкус, цвят и съдържание на кофеин, но без редица други съставки на черния чай. По този начин специалистите се опитали да изравнят в двете групи психологическите ефекти от пиенето на чая и да могат реално да оценят въздействието на химическия състав на напитките. 

В хода на експеримента, участниците били подложени на серия от тестове, които били свързани с повишено стресово натоварване. В частност, те трябвало да реагират на ситуация, в която ги застрашава уволнение от работа или са обвинени в кражба от супермаркета. След края на тестовете, участниците сами оценявали степента на преживян стрес, и преминавали изследване за измерването на кръвното налягане, пулса и нивото на кортизол в кръвта им.

Резултатите от измерванията и субективните показания на участниците свидетелствали за достатъчно високи нива на преживян стрес и от двете групи. Повторните изследвания след 50 минути обаче показали, че участниците, получили натурален черен чай, се възстановявали от стреса много по-бързо, отколкото тези, които консумирали напитката-заместител. В частност, средното ниво на кортизол в кръвта им падал с 47%, докато при контролната група този показател намалявал само с 27%.

В кръвта на доброволците, пили черен чай, било регистрирано намаляване на тромбоцитите, чийто извънредни нива са причина за инфарктите и инсултите. Освен това, участниците от тази група като цяло отбелязвали по-високи нива на релаксация, постигната по време на възстановителния период след теста.

Професорът по психология и поведенческа медицина, и автор на изследването, Андрю Стептоу (Andrew Steptoe), посочва, че учените все още не са установили кои точно активни съставки на черния чай способстват за бързото разсейване на стреса. Известно е обаче, че способност да взаимодействат с нервнопредавателните центрове в мозъка имат съдържащите се в чая катехини (catechins), полифеноли, флавоноиди (flavonoids) и аминокиселини.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.