Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Преходът към лятно часово време води до рискове
26 Март 2006

Руски медици предупреждават, че организмът е в стрес поне един месец

      Много руски медици не одобряват преместването на стрелките към лятното часово време, съобщава вестник «Новые Известия».

      В Русия преминаването към лятно време се прави редовно от 1981 година. В нощта на 26 март с един час напред бяха преместени стрелките на часовниците на още 109 страни от света.

      Преминаването с един час напред може да се окаже неблагоприятно за децата, възрастните хора и болните от сърдечно- съдови заболявания. “ Изследванията показват, че при прехода към новото време при малките деца и при старите хора се отбелязват стресови реакции, нарушения на режима на съня, дейността на сърдечно-съдовата и имунната система, обменните процеси”, твърди академик Валентин Покровский.

      След прехода към лятно време обажданията на телефона на “Бърза помощ” поради изостряне на сърдечно- съдовите заболявания се увеличават със 7 %, твърди докторът на медицинските науки, професор, ръководител на лаборатория на научен център по клинична и експериментална медицина Вячеслав Хаснулин.

      Според него най-опасни са 14-15-ият ден след преминаването към ново време, когато обажданията до “Бърза помощ” се увеличават до 17%. В течение на месец организмът на човека се намира в стрес и чак към края му влиза в норма.

      В Санкт Петербург действа Комитет за възстановяване на живота по време на часовите пояси, което се бори за отмяна на постановлението. Според неговите активисти, в течение на първите пет денонощия от пролетната смяна на времето смъртността от инфаркти се увеличава със 75%. Освен това има съществено увеличение на опитите за самоубийство/ с 60%/ и на нещастните случаи / 11-29%/.

      Въпреки това, някои специалисти изповядват друга гледна точка. “Многобройните изследвания показват, че нашите биологични часовници имат период, равен на 25 часа, т.е. на нас в денонощието никога не ни стига един час. На този фон разликата от един час, която се преминава всяка година, е все едно, че сте отишли в командировка в Крим, на практика не усещаш нищо”, твърди експертът по биоритмите Виктор Зотов в интервю за РИА Новости.

      През 1991 година в Русия се проведе експеримент по отмяна на лятното време. Във връзка с високото натоварване на енергетиката обаче, година по-късно решението бе отменено.

      Въпреки това, активистите на петербургския Комитет за възстановяване на времето твърдят, че икономията на електроенергия е само 0.5%, което не може да се счита за сериозен довод в полза на смяната на времето.

     

последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

AA
17 Apr, 2006 | 00:08

МЕЧТАЯ ДА СПРЕМ С ТОВА БЕЗУМИЕ! ТОЛКОВА МНОГО ИЗСЛЕДВАНИЯ ВЕЧЕ ДОКАЗВАТ АБСОЛЮТНОТО БЕЗСМИСЛИЕ ВЪВ ВЪРТЕНЕТО НА ЧАСОВНИКА! НА ВСИЧКО ОТГОРЕ СА ДОКАЗАНИ И ВРЕДИТЕ, КОИТО ТО НАНАСЯ НА ХОРАТА! И ДО КОГА ЩЕ ГО ПРАВИМ ТОГАВА??? АЗ ЛИЧНО СЕ ЧУВСТВАМ УЖАСНО ЦЯЛА СЕДМИЦА ПРИ ПРЕМИНАВАНЕТО КЪМ ЛЯТНОТО ВРЕМЕ! ... МЕЧТАЯ СИ ДА ОТМЕНЯТ ТОВА "УПРАЖНЕНИЕ" !!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.