Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Спонтанният отказ от цигари успява повече
28 Януари 2006

Теорията на катастрофите обяснява защо не планираният, а импулсивният отказ има по-стабилен ефект

      Хората, които спират цигарите спонтанно, по- често се избавят трайно от вредния навик, отколкото онези, които го планират от по- рано, твърдят учените.

      Почти две трети от пушачите, които спонтанно са се опитали да спрат цигарите, все още не пушат половин година след импулсивното решение. В сравнение с тях са устояли само 42% от хората, които са изпълнили планирано решение.

      По такъв начин вероятността тези, които внезапно са взели решението, да не пушат след още пет години, е два пъти по- голяма.

      В изследване, проведено с подкрепата на Британското дружество за изследване на раковите заболявания, са проучени 918 пушачи, които поне веднъж са опитвали да спрат цигарите и 996 бивши пушачи.

      Резултатът показва, че почти половината от опитите са били внезапни. Ако пушачите са планирали да спрат цигарите, временните рамки са варирали от “Малко по-късно днес” до “ След няколко месеца”.

      Робърт Уест, професор по медицинска психология от Университетския колеж в Лондон, който анализирал резултатите от изследването, пише в British Medical Journal, че резултатите могат да се обяснят с “ теорията на катастрофите”. Това е математическа теория, според която, ако в системата се е натрупало напрежение, всяко незначително събитие може да провокира катастрофата.

      “Предполагаме, че убежденията, предишният опит и днешната ситуация предизвикват различни нива на мотивация на напрежението, при което дори малки “ къси съединения” могат да накарат човека да спре да пуши.

      Професор Уест казва, че резултатите не означават, че пушачите трябва да спрат плановете си за отказ от лошия навик.

      “ Фактите обаче помагат да се разбере нещо за душевното състояние на пушача, който иска да спре навика си. Недоволството от него определено предизвиква напрежение” – казва той. “Напрежението се заражда на базата на законодателството, ограничаващо пушенето, повишението на цените и предупрежденията за вредата за здравето. Но трябва да запълним света на пушача с “ кукички” от типа на кратки рекламни клипове, призоваващи пушачите да предприемат незабавни действия, ако са готови да спрат да пушат”, добавя още професорът.

     

последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Румен
14 Feb, 2006 | 17:17

От 25 г. съм активен пушач.Искам да спра да пуша. За сега нямам проблеми със здравето.Внезапното спиране на цигарите няма ли да доведе до "катастрофа "в организъма.Търся помощ и съвет.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.