Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Aмериканска биотехнологична компания обави, че има ваксина с ефективност от 94,5%
16 Ноември 2020
Ключово предимство на ваксината на Moderna е, че тя не се нуждае от ултра студено съхранение като Pfizer, което улеснява разпространението
Aмериканската биотехнологична компания Moderna Inc заяви в понеделник, че експерименталната ѝ ваксина за предотвратяване на зараза с Covid-19 има ефективност от 94,5% въз основа на междинни данни от късен етап на клиничното изпитване от "Фаза 3", съобщава КРОСС.

Самата ваксина ще може да се съхранява в обикновен хладилник до 30 дни.

"Ще имаме ваксина, която може да спре Covid-19", посочи президентът на Moderna Inc. д-р Стивън Ходж в телефонно интервю за Ройтерс.

Междинният анализ на Moderna се основава на 95 инфекции с Covid-19 сред участниците в проучването, които са получавали или плацебо, или експерименталната ваксина. От тях само пет коронавирусни инфекции са настъпили при тези, които са получили ваксината, която се прилага двукратно през интервал от 28 дни.

"Предварителният анализ предполага широко последователен профил на безопасност и ефикасност във всички оценени подгрупи", заявиха от компанията Moderna, цитирайки проучването, в което са включени над 30 000 участници от Съединените щати, получили по две две дози от ваксината.

Ключово предимство на ваксината на Moderna е, че тя не се нуждае от ултра студено съхранение като Pfizer, което улеснява разпространението. Moderna очаква нейната ваксина да бъде стабилна при стандартни температури на хладилника от 2 до 8 градуса по Целзий в продължение на 30 дни и може да се съхранява до 6 месеца при -20 градуса по Целзий.

В заключение компанията Moderna посочва, че планира да внесе искане за разрешение за спешна употреба до Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ през следващите седмици, като добави, че очаква да има 20 милиона дози тази година, увеличавайки техният брой броя до около 1 милиард в 2021 г.

Това е втората компания в САЩ в рамките на седмица, която отчита резултати, които далеч надхвърлят очакванията. Заедно с ваксината на Pfizer Inc, която също показва ефективност от над 90% и в очакване на повече данни за безопасност и регулаторен преглед, САЩ могат да разполага с две ваксини, разрешени за спешна употреба през декември с до 60 милиона дози, налични от края на годината.

През следващата година правителството на САЩ може да има достъп до над 1 милиард дози само от двамата производители на ваксини, което е повече от необходимото за 330 милиона жители на страната, посочва Ройтерс.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.