Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
СЗО: Здравите хора няма нужда да носят маски
12 Март 2020
Защото дори и да я сложите, няма как да не я докосвате цял ден. Ако ръцете ви са заразени, ще заразите и маската
"Препоръките на СЗО са, че здравите хора няма нужда да носят маски, защото дори и да я сложите, няма как да не я докосвате цял ден. Ако ръцете ви са заразени, ще заразите и маската. Възможността да се заразите по този начин е по-висока. От друга страна, вярването, че маската предпазва, не е вярно. Моделът на предаване е при директен контакт със заразен или докосване на нашето лице, след като вече сме пипали заразена повърхност. Маските са нужни за специалистите или болните хора, защото това е начин да предпазят останалите от заразяване", обясни в интервю за Нова тв представителят на СЗО за България д-р Скендер Сила.

Той призова всички да са отговорни както към своето здраве, така и към здравето на околните. Изключително важно е да се спазват препоръките на властите и разпоредените предпазни мерки, съобщава КРОСС.

На първо място да спазваме нашата лична хигиена – да мием често ръцете си, да спазваме поне 1 метър дистанция и повече от хора, които показват симптоми. Всеки, който има признаци на грипно заболяване, трябва да остане вкъщи, да се консултира с лекар, а не да отива на работното си място и да заразява останалите. Това са ключови мерки. Трябва да бъдем отговорни към себе си и към другите, подчерта  д-р Скендер Сила.

Всичко, което трябва да се прави като превенция, са всички тези препоръки. Понеже все още няма открита ваксина срещу този вирус. Моделът на предаване е от болен човек на здрав, чрез кихане, кашляне, по капков път или при директен контакт, ако пипаме заразени повърхности. Ето защо препоръчваме както в работните помещения, така и вкъщи, редовна дезинфекция, за да се избегне прекия достъп със заразени повърхности, обясни той.

Вирусът е по-ниско ефективен при децата. Все още не знаем защо е така, но това е добър знак, коментира специалистът.  Според него децата са като двигател на сезонните заболявания, защото се заразяват, а след това заразяват и останалите. Това е и причината за обявяването на грипни ваканции.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Петър
13 Mar, 2020 | 14:55

Не че могат да се намерят маски. Или са на страшни цени...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.