Факти, Анализи, Коментари
   9 Април 2020
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Толкова ли е страшен коронавирусът?
26 Февруари 2020
За COVID-19 се изписа какво ли не - от обективни данни до откровени конспирации за предстоящ зомби апокалипсис
В последните 1-2 месеца се изписа какво ли не за новия коронавирус COVID-19, тръгнал от Китай. От обективни данни до откровени конспирации за предстоящ зомби апокалипсис, съобщава КРОСС. Мисля си, че наличните източници за информация, повече от когато и да е било в човешкото съществуване, би трябвало да са достатъчни за информирано мнение на хората, но явно е точно обратното. Паниката няма да допринесе с нищо положително и заради това трябва хората малко да се успокоят и да започнат да филтрират новините си и да използват минимална доза критично мислене.

Фактите към днешна дата - близо 80 000 заразени, над 2 600 починали и друго число, което не се споменава често - над 25 000 възстановили се хора от официално потвърдените заразени. Огромна част от тези цифри са в Китай - близо 95% от всички случаи. Да, хора умират, но броят на възстановилите се е в пъти по-голям.

Нормално е смъртните случаи да са концентрирани в Китай. Сред любимите конспирации е специално разработен щам на вирус, който таргетира еди-кой си протеин в азиатската раса, но обективната причина е доста по-проста - огромна концентрация на хора на едно място (с печално известна ниска хигиенна култура) и натоварване на здравна система. Няма значение дали се говори за Китай, САЩ, Русия или Каспичан - избухване на епидемия натоварва която и да е здравна система и тя просто не може да поеме толкова много хора - от недостиг на медицински персонал, през консумативи и до чисто физическо пространство, където да се настаняват болни.

Да, появяват се случаи в много други страни. Няма как да е другояче, имайки предвид глобализирания свят, в който живеем. Има си плюсовете, но си има и своите минуси. Тепърва ще изникват още случаи, защото така е устроен светът и не можем да избягаме от това. Въпрос на време и в България да се появи случай.

Пандемията не е страшна дума - просто показва, че вид заболяване е разпространено на огромна територия по света. Пандемията не означава чума, нито испански грип, от които са починали десетки милиони души за няколко години. Разпространението по света в момента е не е твърде високо, за да се изпада в безумна паника. Но да, трябва да се следи.

Правят се сравнения с нормалния грип. Наистина числата там на теория би трябвало да са "по-плашещи" - на година само в САЩ се хоспитализират между 140 000 и 810 000 души и умират между 12 000 и 61 000. Само в САЩ. В Европа данните са почти същите. В Китай със сигурност са повече, но там имат странен метод за докладване на смъртни случаи. Пример - ако човек с предишно белодробно заболяване почине заради влошаване на състоянието от грип, статистиката го сочи като починал от въпросното белодробно заболяване, а не от грип. Да, по документи нормалният грип убива повече хора на година от китайския коронавирус. Всяка година. Но нормалният грип е познат много добре и всяка страна е подготвена как и кога да се справи с него. Всяка година.

Това, което притеснява световната здравна общност (и с право) основно е начинът на разпространение. Очевидно COVID-19 се разпространява и преди хората да проявяват каквито и да е симтоми в инкубационния период, който е около 14 дни. Хората успяват да заразят други хора по-бързо от нормалния грип и "по-незабелязано". Това прави ограничението на вируса много трудно, а от тук - невъзможно да се предвиди до какви размери ще стигне разпространението. Нещо положително в тази насока - преди да се поставят близо 400 млн. души под карантина в Китай, над 5 млн. души вече са напуснали ядрото на коронавируса - Ухан. Информация от китайски власти винаги трябва да се гледа със здравословна доза недоверие, но точно такава невярна информация едва ли биха изпуснали, след като искаха да покажат, че всичко е "под контрол". От тогава е минало 1 месец. Тези 5 милиона са по цял свят най-вероятно. Т.е. можеше да има в пъти повече заразени, но на този етап не ги виждаме.

Да, този вирус е опасен. Както е опасен и СПИН. Както са опасни и комарите, пристигащи от Африка в Европа, пренасяйки в пъти по-смъртоносни вируси като Ебола и Зика. Но не може, поне към днешна дата, да се сложи целият свят под карантина. След като жънем ползите от глобализацията, трябва да сме готови и за негативите.

И точно заради последното личната отговорност е най-важното нещо, което може да се направи и при тази епидемия:

- Спазвайте хигиена. Всеки от нас ежедневно се докосва до мръсни повърхности. Сапуните не са скъпи, миришат и хубаво - мийте си ръцете по-често и особено след досег с "общи" повърхности като работни пространства, здрависване с много хора, метро, градски транспорт и прочие;
- Срещу вируса няма конкретно лечение. Имунната система е тази, която успява да пребори вируса. Подсилете я - има достатъчно много имуностимуланти на пазара. Няма нищо лошо в една такава терапия. Може пък да е подходящ момент да си запазите час при имунолог, който много по-добре да обясни как точно работи имунната система. Прекрасно решение за хипохондрици;
- Избягвайте пътуване до места, за които е съобщено, че има бум на заразени. Няколко пропуснати почивки не са краят на света;
- Ползване на маски - не са най-ефективният метод, тъй като 1) вирусите се предават и през очи (носене на противогаз е прекрасно решение, но не много практично) и 2) не всички ги носят правилно. Но пък са що-годе добро ефективно средство да не разпространяваме зарази. Намерете си такива, които се затварят добре покрай носа и ги сменяйте често (най-малко на 2 часа);
- Не бъдете безотговорни спрямо околните около вас - не сте безсмъртни, не сте и имунизирани. Ако сте решили да не пропуснете така желаната почивка до място със заразени, поставете се сами под домашна карантина, дори при липсата на симптоми. Не правете хората около вас невинни жертви на вашето лекомислие;
- Ако ви се появят някои от често срещаните симптоми - температура, втрисане, затруднено дишане, болки в гърдите - отидете на лекар. И отидете с маска там, за да не заразите други хора, ако сте болни;
Бъдете информирани. Ситуацията може да се влоши във всеки момент, както е при всяка епидемия.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.