Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха лекарство за лечение на рак и СПИН
10 Септември 2019
От начало считахме, че противораковият ефект на този клас лекарства е наш приоритет. Но изведнъж се оказа, че тези съединения проявяват висока и селективна активност срещу вируса на имунодефицита, коментира проф. Олег Ракитин
Откриха лекарство срещу СПИН. Многонационален екип от учени твърди, че е открил клас съединения, които разграждат молекулите на вируса на ХИВ и ги правят неактивни, съобщава БГНЕС.

Според прессъобщение на Южноуралския държавен университет (SUSU) механизмът разкрива цял клас съединения, които могат да бъдат използвани за лечение на различни заболявания, включително рак и ХИВ.

„Значението на това откритие е, че едни и същи лекарства могат да се използват за различни видове заболявания", се казва в съобщението.

Проф. Олег Ракитин, един от учените от екипа, обяснява, че въпросните съединения улесняват отстраняването на цинковия атом от молекулата на вируса на ХИВ, което го прави неактивен.

„От самото начало считахме, че противораковият ефект на този клас лекарства е наш приоритет. Но изведнъж се оказа, че тези съединения проявяват висока и селективна активност срещу вируса на имунодефицита", каза Ракитин.

Учените подчертават, че този ефект е открит за първи път и че изследванията ще продължат, за да определят какви други заболявания от подобен характер могат да бъдат лекувани.

ХИВ вирусът улеснява прогресиращата недостатъчност на имунната система на човека, позволявайки на други заболявания да процъфтяват в заразеното тяло. Средната продължителност на живота на заразен човек се изчислява на 9 до 11 години, сочат данните на UNAIDS. Според агенцията в момента 37,9 милиона души живеят с ХИВ, като 1,7 милиона са новозаразени през 2018 г. Новите инфекции намаляват от 1998 г., а смъртността, свързана със СПИН, намалява от 2004 г. UNAIDS се стреми да изкорени болестта изцяло до 2030 г.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.