Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Зехтинът предпазва сърцето
8 Септември 2018
До този извод достигнаха специалисти от Изследователския център по биотехнологии към болницата „Св. Архангел Михаил" в Торонто
Продукти с високи съдържание на ненаситени мазнини могат да предпазят здравето от сърдечно-съдови заболявания. До този извод достигнаха специалисти от Изследователския център по биотехнологии към болницата „Св. Архангел Михаил" в Торонто. Тяхното изследване е публикувано в списанието Nature Communications, съобщава КРОСС.

Един от тези продукти е зехтинът. След неговата употреба в организма се повишава концентрацията на плазмения протеин в кръвта - аполипротеин A-IV (ApoA-IV). Високото съдържание на това вещество е свързано с намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Резултатите дават основание на медиците да твърдят, че плазмения протеин потиска активността на тромбоцитите. Освен това, тестовете доказали, че аполипротеин A-IV има свой „биологичен часовник" - проявява най-голяма активност пред нощта и „почива" сутрин, пишат в изводите си учените.

„Майката-природа иска да сме се добре наспали. Така, че ние сме защитени от този протеин, когато спим и сме най-уязвими на сърдечни заболявания на сутринта, когато се събудим", смята водещият автор на изследването - д-р Хеу Ни, който е директор на Центъра по хематология, онкологични и автоимунни заболявания в болницата.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.