Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Недоспиването води до надебеляване
28 Август 2018
Според учени дори една нощ недоспиване отключва гени в мастната тъкан, които увеличават риска от напълняване
Лошият сън отслабва организма и увеличава риска от затлъстяване. Шведски учени изследваха как работата на смени, смяната на часови пояси и умората се отразяват на здравето. Според тях дори една нощ недоспиване отключва гени в мастната тъкан, които увеличават риска от напълняване. Те са свързани и с диабет тип 2, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Открити са доказателства, че прекъсването на цикъла на съня може пряко да се отрази върху метаболитните процеси и да предизвика трайни рискове за здравето.

"Открихме доказателства, че това може да е свързано с промени в биологичния часовник, който регулира 24-часовия ритъм, определящ как тези ключови тъкани използват метаболитното гориво и реагират на стимули", обясни ръководителят на екипа д-р Джонатан Седернес от университета в Упсала.Досега беше установена връзка между загубата на мускулна маса, диабет и напълняване при работещите на смени.

Учените са работили с 15 здрави доброволци, като са изследвали показателите им след нормален сън и след нощ, в която е трябвало да будуват, подобно на нощна смяна.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.