Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пийте кафе - предпазва сърцето
24 Юни 2018
Кофеинът спомага за активизирането на белтъка p27, който се съдържа в митохондриите на основните типове клетки на сърцето
Редовно пиене на кафе защитава клетките на сърдечно-съдовата система от увреждания, съобщава MedicalXpress. Учени от Дюселдорфския университет „Хайнрих Хайне” откриха, че кофеинът спомага за активизирането на белтъка p27, който се съдържа в митохондриите на основните типове клетки на сърцето. В резултат се задейства процес, който подобрява функциите на ендотелиалните клетки, които заздравяват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове.

Според учените този ефект се постига, след като в организма постъпва достатъчно количество кофеин – според разчетите, това са примерно 4 чашки кафе. Но изследователите не уточниха точния обем на напитката.

Специалистите посочват, че защитното действие на веществото за сърцето се наблюдавало при такива заболявания като диабет, затлъстяване, а също при възрастови изменени. Учените подчертават, че получените изводи може да се използват както при съставянето на обща терапевтична стратегия, така и като допълнителен диетичен фактор за възрастни хора. /БГНЕС


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.