Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учените песимисти - стареенето не може да се спре
5 Ноември 2017
С напредване на възрастта, повечето клетки деградират и губят функциите си и спират да растат, но някои клетки растат като луди. Както показахме, положението е Параграф 22
Да остарееш е естествена част от живота, но това не пречи на хората да се обръщат към всякакво антиейдж третиране на кожата си, специализирани диети и други трикове, за да се опитат да спрат ефектите на стареенето.

Ново проучване, публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, показва обаче, че тези усилия за противопоставяне на стареенето са крайно безсмислени - математически е невъзможно да се спре процеса на стареене, пише КРОСС, позовавайки се на Live Science.

"Стареенето е математически неизбежно", заяви пред ЕurekАlert водещият автор на изследването Джоана Мейзел (Joanna Masel), професор по екология и еволюционна биология от Университета на Аризона. "Логично, теоретично и математически няма изход".

Заключението на учените се базира на това, как функционират и работят заедно отделните клетки на тялото. С напредването на възрастта с човешките клетки се случва едно от тези две неща:

1. забавят или губят функциите си. Например клетките на косата престават да произвеждат пигмент и стават сиви.
2. започват да се размножават неконтролируемо, тоест стават ракови. Когато хората остаряват, често развиват ракови клетки в организма си, дори ако тези клетки не предизвикват симптоми, заявиха изследователите.

В проучването изследователите създават математически модел на междуклетъчната конкуренция. Идеята за естествения подбор показва, че премахването на "бавните" клетки може да спре процеса на стареене. Но затова пък премахването на тези клетки дава възможност за раковите клетки бързо да се размножават. От друга страна, ако се отървете от раковите клетки, бавните клетки, свързани със застаряването, ще се натрупват и бавно ще се изродят, показва проучването.

"С напредване на възрастта, повечето от вашите клетки деградират и губят функциите си и спират да растат", обяснява водещият автор на изследването Пол Нелсън (Paul Nelson) от Университета на Аризона. "Но някои от вашите клетки растат като луди. Както показахме, положението е Параграф 22".

И дори ако селекцията е перфектна - да кажем, например, че организмът се отървава от бавните клетки и се държат под контрол раковите клетки - многоклетъчните организми ще продължат да стареят, защото раковите клетки изглежда "мамят", когато клетките са принудени да се конкурират за ресурси и в крайна сметка ще заменят другите клетки, казват учените в проучването.

"Възможно е да се забави стареенето, но не може да се спре", отбеляза Мейзел. "Може да ограничим единия проблем, но тогава се натъкваме на другия".

И с течение на времето нещата ще се влошават по един или по двата начина, подчертават изследователите. "Или всичките ви клетки ще продължат да забавят функциите си, или ще получите рак", коментира Мейзел.

Основната причина за това "е, че нещата се развалят. Няма значение колко се опитвате да спрете развалянето им - не можете", добавя Мейзел.

В крайна сметка остаряването е "просто нещо, с което трябва да се справите, ако искате да сте многоклетъчен организъм", заключава Нелсън.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Учен
05 Nov, 2017 | 17:26

Не съм съгласен. ова е извод към момента. Кой знае до къде ще са учените след 20-30 години. Ами ако клетките могат да се подменят или възстановявват


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.