Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени: Съвместната употреба на белтъчини и въглехидрати нарушава енергийния баланс на организма
23 Юли 2017
Съвместяването на белтъчини и прости въглехидрати намалява окисляването на мазнините, при това колкото повече протеин се употребява, толкова по-малко липиди се преработват
Американски учени посочиха причината поради която съвместната употреба на белтъчини и прости въглехидрати (като например захар), води до негативно въздействие върху енергийния баланс на организма. Негативно влияе тази употреба и върху измененията в хранителните "пристрастия" и натрупването на мазнини в организма. Изследването е публикувано в списание BMC Nutrition, съобщава EurekAlert!. Съвместяването на белтъчини и прости въглехидрати намалява окисляването на мазнините, при това колкото повече протеин се употребява (заедно със захарта), толкова по-малко липиди се преработват. Увеличението на общата калоричност не води по този начин до пропорционално по-голямо усвояване на енергията от храната.

Изводите са направени след наблюдения на 13 жени и 14 мъже. Всички те били здрави, средната им възраст е била 23 години. Експериментът преминал в два етапа по 24 часа всеки. При първия участниците получавали за закуска и обяд две порции храна, в които имало по 15 процента белтъчини. Във втория етап съдържанието на белтъчини се удвоявали. Всички храни били от едни и същи продукти, включващи 17 гр мазнини и 500 килокалории енергийна стойност. Заедно с едната от порциите участниците получавали и подсладена напитка. Наблюденията се извършвали в специално помещение, даващо възможност да с е контролира разходът на килокалории.

Експертите установили, че около една трета от калориите, получавани заедно с подсладената напитка, не се изразходват от организма, което води до забавяне на усвояването на мазнините и като следствие по-малка обща енергия, необходима за обмяната на веществата. /БГНЕС


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.