Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Новородените имат по-нисък праг на болка от възрастните
22 Април 2015
Новородените реагират по почти същия начин на стимул на болка като възрастните, което е съвсем нова информация

Новородените имат по-нисък праг на болка от възрастните, което налага използването на подходящи лекарства и процедури при интервенции в тази възрастова група. Това са установили учени от Оксфордския университет при изследване с магнитен резонанс на реакциите на мозъка при излагане на едни и същи болезнени стимули при бебета и възрастни.

Елъри Адамс, клиничен директор в Оксфордската университетска болница, посочва пред Би Би Си:

Новородените реагират по почти същия начин на стимул на болка като възрастните, което е съвсем нова информация. Досега се смяташе, че тъй като все още са недоразвити, по-малко вероятно е процесът в мозъка да протича по същия начин като при възрастния човек. Резултатите бяха изненадващи.

Адамс посочва, че новите изследвания, доказващи по-високата чувствителност на новородените, ще помогнат за откриване на подходящи лекарства за минимизиране на болката при тази възрастова група.

Допреди 20 години, коментира Би Би Си, се е смятало, че новородените не изпитват болка и прилагането на обезболяващи при оперативна намеса е било значително ограничено. С годините учените установяват, че децата на няколко седмици реагират на болката, но досега реакциите не са измервани в съпоставка с тези на възрастните.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.