Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
От рак се разболяваме случайно, твърдят учени
2 Януари 2015
Случайните мутации, ставащи в ДНК при деленето на клетките, са виновни за две трети от случаите на рак
Повечето случаи на разболяване от рак са в резултат на чист лош късмет, отколкото на нездравословен начин на живот, диета или дори наследени гени. Това показват данните от ново проучване, съобщава
фокус, позовавайки се на Guardian. Случайните мутации, ставащи в ДНК при деленето на клетките, са виновни за две трети от случаите на рак при възрастните сред широк кръг от тъкани. Останалата една трета е заради околната среда или дефектни наследени гени. 

Но учените предупреждават, че вредният начин на живот може да допълни „фактора лош късмет”. 

Изследователите са анализирали данните за броя на деленето на самостоятелно обновяващите се стволови клетки, ставащо при един средно продължителен живот при 31 вида тъкани. Резултатите са сравнени със заболяванията от рак при същите тъкани. 

Сериозна корелация се наблюдава при нивото на делене на стволовите клетки на определена тъкан и вероятността за развитие на рак при същата тъкан. Колкото повече се делят клетките, толкова по-вероятно е да се получи разбъркване на генетичния код, което води до повишен риск от рак. 

Като цяло, проучването е открило, че обикновените мутации при делене на стволови клетки може да обясни около 65% от случаите на рак. 


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.