Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тангото лекува стрес и депресии
19 Февруари 2013
При проведен курс на терапия с уроци по танго изследваните показали значително подобрение

Уроците по танго са чудесен начин за лекуване на депресивни и стресови състояния, както и на чувството за тревожност, установиха австралийски учени.

Изследването било проведено от австралийския национален университет в Камбера и от техни колеги от униврситета в Нов Южен Уелс. То обхванало 41 пациенти на възраст между 18 и 73 години с оплаквания от стрес, чувство за тревожност и депресии, предаде БТА.

При проведен курс на терапия с уроци по танго изследваните показали значително подобрение. При тях било наблюдаване намаляване на безсънието, общо подобряване на настроението и удовлетворение от живота.

21 от участниците взели 8 урока по танго от по 90 минути. Останалите 20 души не били включени в заниманията и били използвани като контролна група. Участниците в класовете с аржентинския танц показали значително подобрение на клиничните показатели, докато състоянието тези в контролната група останало непроменено или дори се влошило.

Месец по-късно всичките 41 участници отново били подложени на "танго-терапия" и при повечето от тях били констатирани подобрения. Танцът изисква физически контакт с партньор, синхронизация на движенията и импровизация. Той дава възможност на пациентите да се съсредоточат в настоящето и да се "изключат" от чувството за стрес и потиснатост, което помага при лечението им.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.