Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Реаниматори от Бургаската болница върнаха родилка от оня свят
4 Април 2012
32-годишната бременна в деветия месец постъпила в лечебното заведение на 29 март, наложило се е спешно секцио

Бременна жена на крачка от смъртта спасиха лекари от Отделението по реанимация в МБАЛ-Бургас. Заради рядка физиологична особеност на организма се наложило екипът да извърши почти невъзможна интубация (въвеждане на тръба в дихателните пътища по време на анестезия). В световен мащаб хората с такива физиологични особености са едва от 3% до 5% от цялото население на Земята и при тях интубацията на практика е невъзможна. Екипът в състав д-р Бойка Панова и д-р Даниела Люцканова обаче се справил блестящо и успял да спаси пациентката и бебето й от сигурна смърт.

32-годишната Е.Д. постъпва в лечебното заведение на 29 март, бременна в деветия месец. Наложило се е спешно секцио, при което упойката задължително е обща (пълна). Спиналната анестезия се поставя само при планови операции и в случая не е била възможна. При опитите за интубация екипът установява, че рядката анатомична особеност не позволява поставянето на стандартна тръба в дихателните пътища, наложило се е използване на други методики и техники с които разполагат само в една висококвалифицирана интензивна клиника каквато е бургаската реанимация.

“За щастие фаталният изход е избегнат и благодарение на професионализма на изявените бургаски специалисти и дългогодишния  опит на лекарите от отделението по реанимация и майката и бебето са живи. Това е поредното доказателство за високото ниво на работа в нашата болница. Трябвало е да решават много бързо и са рискували много. Изказах специални благодарности на целия екип”, каза изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас АД д-р Георги Матев, който също е анестезиолог по професия.

“Един от моите учители казваше - напрежението на анестезиолога, който поставя интубационната тръба в този момент може да се сравни с това на космонавт при излитането на ракета в космоса”, каза д-р Даниела Люцканова от отделението по реанимация.

След операцията се включват и УНГ – екипи, които правят трахеостомия - въвеждане на специална тръбичка в трахеята чрез кожен разрез на шията за осигуряване на дишането. По този начин горните дихателни пътища се отделят от долните, за да могат да се възстановят от интубацията.

Два дни жената е дишала през канюлирания отвор на трахеята, но в момента единственото, което напомня за първото й раждане е малък козметичен шев на шията. Жената е родила момченце.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.