Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени откриха древнo китайскo лекарство, което забавя стареенето
15 Февруари 2012
Става въпрос за растителен екстракт, познат в китайската медицина като Чаншан, който се добива от хортензията Dichroa febrifuga

Американски изследователи изясниха биохимичния механизъм на действие на растителен екстракт, който отдавна се използва в традиционната китайска медицина за лечение на малария, съобщава EurekAlert!.

Този механизъм предполага, че активната съставка на екстракта може да попречи на автоимунните заболявания и забавя стареенето.

Служители на Харвардския университет изследвали растителен екстракт, познат в китайската медицина като Чаншан (Chan Shan), който се добива от вида хортензия, растящ в Тибет и Непал - Dichroa febrifuga.

Станало ясно, че активната съставка на екстракт - галофугинон - активира каскада от биохимични реакции, известни като AAR (amino acid response).

Откритият биохимичен механизъм на действие на галофугинон показва, че може да бъде ефективно средство за профилактика и лечение на автоимунни заболявания.

Ръководителите на проучването, Малкълм Уитман и Трейси Келер отбелязват, че, както е известно, умерения глад може да удължи живота. Тъй като галофугинона активира същия универсален клетъчен механизъм, както гладуването не е изключена възможността той да забавя и процеса на стареене.

Пълните резултати от изследването са публикувани в списание Nature Chemical Biology.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.