Факти, Анализи, Коментари
   30 Май 2020
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Хората ослепяват, защото са бедни
26 Януари 2012
Мъчно ми е за хора, които не могат да си позволят съвременно лечение", сподели акад. д-р Петя Василева

"Бедността е основната причина за слепотата. Мъчно ми е за хора, които не могат да си позволят съвременно лечение", сподели за БГНЕС акад. д-р Петя Василева, един от водещите офталмолози не само у нас, а и в света, ръководител на специализираната очна болница "Академик Пашев".

"Зрението е най-големият дар на природата, а неговата загуба намалява качеството на живот. Казват, че от очи не се умира и от любов не се умира, но какво е животът без щастие и светлина", каза д-р Василева на пресконференция по повод благотворителна инициатива за безплатна операция на катаракта за пенсионери с месечна пенсия под 200 лв.

Черната статистика показва, че 1,2 милиона пенсионери в България получават пенсия между 180 и 200 лв., а 30 000 страдат от т.нар. "старческо перде". В България операцията от катаракта се заплаща от Здравната каса, но цената на вътреочната леща трябва да се плати от пациента. За да помогнат на пенсионерите с ниски доходи, Очна болница "Акад. Пашев" ще извършва по една операция на ден с поставяне на напълно безплатна леща. Инициативата ще продължи всеки оперативен ден през февруари, март и април. Благотворителната акция е насочена само за пенсионери с месечна пенсия под 200 лв. Решение за включване в програмата ще се взема след обстоен преглед и след предоставяне на документ от НОЙ и направление от личен лекар. Професор Василева допълнително уточни, че няма да се връщат пациенти, дори те да нямат направление.

Инициативата се осъществява с помощта на австрийската компания "CROMA", която е четвъртият по големина производител в света на вътреочни лещи. Чрез своята програма "Светлина за света" тя ще предостави на България 50 безплатни лещи от последно поколение "Quatrix". Цената им на пазара е между 600 и 800 лв.

"Ние сме единствената страна, в която касата не поема абсолютно никаква леща. У нас се прави всичко, което се прави и в развитите страни. Имаме перфектни доктори. Навсякъде на първо място се търсят българи, но това няма да бъде винаги. Професията ни е страшно тежка, отговорна, а насъскаха обществото срещу нас. 70% от завършващите лекари желаят да работят в чужбина. Тенденцията е повече нуждаещите се, а по-малко лекари. Според статистиката до 2020 г. 50% от диабетиците няма да имат достъп до лекари, поради липсата им .", обясни д-р Василева. /БГНЕС


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.