Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Иде грип
24 Януари 2012
В самоков вече обявиха епидемия, предепидемични са стойностите на заболяването в Пазарджик, Стара Загора, Софийска област и Хасково

Заради висок брой заболели от грип, в община Самоков, Софийска област, от днес е обявена грипна епидемия. От Министерството на здравеопазването посочват, че предепидемични са стойностите на заболяването в Пазарджик, Стара Загора, Софийска област и Хасково.

Според здравните експерти заболяванията протичат в лека и средно тежка форма. В Самоков заболеваемостта е надхвърлила 400 души на 10 000 при средна за Софийска област 248 на 10 000. В общината са прекратени плановия прием в лечебните заведения, детските и женските консултации, профилактичните прегледи. Ограничават се свижданията в лечебните заведения, въведени са строги мерки в училищата и детските градини. Средната заболеваемост от грип за страната достигна 128 на 10 000 души и продължава да расте.

Осигурени са необходимите антивирусни препарати за навременно лечение и минимизиране на риска от развитие на усложнения. Те са безплатни за хората, които могат да ги получат от личните си лекари.

Здравното министерство е предоставило препаратите на болниците и Спешна помощ, а личните лекари трябва да ги получат от съответната РЗИ.

От Министерството на здравеопазването съветват при наличие на симптоми на грип всеки човек да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения. За предпазване от заразяване, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Необходимо е да се спазват следните правила:
 - често измиване на ръцете с вода и сапун;
 - използване  на  дезинфекциращи  кърпички  за  еднократна употреба  на спиртна основа;
 - закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне;
 - избягването на търкането на очи с мръсни ръце;
 - често проветряване на въздуха в затворени помещения;
 - редовно  дезинфекциране  на  повърхностите  в  затворените помещения;
 - измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.