Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пред грипна епидемия сме
17 Януари 2012
Най-много са болните в София-област, следват Пазарджик и София

Грипната епидемия в София може да бъде обявена до дни. Най-много са болните в София-област, само за седмица те са 191 на 10 000 души, следва Пазарджик с 112 на 10 000 души, а след тях се нарежда София-град със 109 на 10 000 човека. За обявяване на епидемия се смята, когато има 200 заболели на всеки 10 000. От 87 с грип и остри респираторни заболявания през първата седмица след Нова година през миналата те вече са скочили на 108 на 10 000, съобщава АСН.

Това съобщава националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Пандемичният щам, популярен повече като свински обаче, е напълно възможно да ни прескочи този сезон, добави тя и уточни, че към момента в Националната референтна лаборатория по грип и остри вирусни инфекции са изолирани щамове, различни от неговите, които не са смъртоносни, предаде Блиц. Те обаче също могат да доведат до усложнения, ако не се лекуват адекватно и навреме.

При обявяване на епидемия учениците и децата в детските градини се разпускат във ваканция, плановите операции се отлагат, свижданията в болниците се забраняват, затварят бебешките и майчинските консултации. "Болните да не се залъгват със самолечение, а веднага да отидат на лекар, защото дори леко протичащият грип може да даде усложнения, като удари човека в бъбреците и сърцето", посъветва проф. Мира Кожухарова.

Националният консултант припомни, че Министерството на здравеопазването е заредило всички общопрактикуващи лекари с антивирусни препарати, които се отпускат от тях безплатно на болните.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.