Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Орехите предпазват мозъкa от стареене
3 Януари 2012
Нови доказателства, че редовната консумация на храни с ресвератрол, предпазват мозъка от когнитивен упадък и спасяват от депресия

Експерименти с хора и мишки са показали, че редовната консумация на храни с ресвератрол, предпазват мозъка от когнитивен упадък в напреднала възраст и спасяват от депресия, съобщава Nature. Рекордьори по съдържание на ресвератрол са орехите, бадемите, лешниците, и гроздетo, а оттам и виното.

В първото проучване, което е на испански експерти от Университета на Барселона, взели участие пациенти с тежко нарушение на обмяната на веществата - метаболитен синдром. Те били разделени на две групи. Участниците в първата - контролна - група, били хранени по обичайния начин. Храната на втората група била допълнена с орехи. След дванайсет седмици, е установено, че на доброволците от втората група не само намалял броят възпаленията, но също така значително се подобрило настроението. Такъв ревитализиращ ефект, учените приписват на изобилието от растителни полифеноли в ядките.

Вторият експеримент бил проведен с ресвератрол при мишки. Установено било, че това вещество помага за възстановяване на гена Sirt1, който е отговорен за митохондриите на невроните, които в крайна сметка произвеждат подмладяващ ефект върху цялата нервна система и мозъка в частност.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.