Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Домати срещу рак
5 Септември 2011
Ликопенът в домата намалява риска от развитието на някои ракови заболявания, като рак на простатата, на белия дроб и на стомаха

Ликопенът - червеният пигмент, придаващ на доматите отличителния им цвят, предпазва от рак на простатата, пише в. "Дейли мейл", като се позовава на американско изследване. Учените от университета на Илинойс припомнят, че ликопенът е мощен антиоксидант. Редица предишни изследвания са показали, че той намалява риска от развитието на някои ракови заболявания, като рак на простатата, на белия дроб и на стомаха.

Целта на проучването ни не е да предложим начин за лечение на рака, а за предотвратяването му. Смятаме, че можем да го постигнем с помощта на ликопена, пишат изследователите в сп. "Cancer Prevention Research".

В изследването участвали 105 доброволци на възраст между 50 и 80 г. Половината от тях са приемали всеки ден в продължение на три седмици по 2 капсули, съдържащи 30 мг ликопен. Количеството е приблизително същото като набавяното чрез всекидневна консумация на храни с доматен сос - спагети или пица. Останалите участници приемали плацебо. Целта на специалистите е била да проверят дали количеството на ликопен в кръвта и тъканите на простата ще се повиши и дали ще се понижат нивата на маркерите на оксидативния стрес - фактор в много заболявания като рак и Алцхаймер. Изследователите установили, че ликопенът "значително увеличава" нивата на антиоксидантите в кръвта.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.