Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени обясниха как броколите се борят с рака
14 Март 2011
Механизмите на действие на изотиоцианата досега бяха загадка

Това, че изотиоцианата, съдържащ се в броколите, карфиола и други зеленчуци причинява смърт на раковите клетки, за учените не е новина. Механизмите на действие на това химично вещество обаче бяха загадка. Тайната на природата е била разкрита от учени от Джорджтаунския университет.

Установено е, че изотиоцианата се прикрепя към протеина в раковите клетки. Интересното е, че "мишена" на веществото е само белтъка без да има каквито и да е увреждания.

Формулиране на белтъка, за който става въпрос се контролира от гена p53. Обикновено той помага да се спре безконтролната репликация на клетките. Но когато гена е мутирал, дефектните протеини се произвеждат. Освен това, клетките с мутирала версия на p53 са по-устойчиви на химиотерапия. Мутацията на този ген се среща в половината от всички ракови заболявания, включително на белия дроб, гърдата и дебелото черво.

Храненето с броколи може да намали риска от рак, благодарение на наличието на изотиоцианат. Той предизвиква апоптоза на раковите клетки, прилепяйки се към повредените протеини. Според изследователите, след като изотиоцианат се свърже с повредените протеини, клетките на рака умират.

Пълните разултати от изследването са публикувани в списание Journal of Medicinal Chemistry.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Може
14 Mar, 2011 | 21:17

Една от малкото, наистина, важни новини!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.