Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Забраняват лекарствата на билкова основа в цяла Европа
30 Декември 2010
Приета е директива за лицензиране на билковите лечебни продукти. Според активисти тя е дискриминационна и несъответстваща на европейските закони

Стотици билкови лечебни продукти ще бъдат забранени за продажба във Великобритания следващата година според, посочен като такъв от активисти, „дискриминационен и несъответстващ” европейски закон, пише Фокус, позовавайки се на “Индипендънт”.

Четири месеца преди влизането в сила на мащабната забрана в ЕС, хиляди пациенти са изправени пред това да изгубят билковите лекарства използвани във Великобритания от десетилетия.

От 1 май 2011 г. традиционните билкови лечебни продукти трябва да бъдат лицензирани или предписвани от регистриран билков лекар за да се спазва европейска директива приета през 2004 г. Директивата е приета в отговор на растящите опасения около вредното въздействие на билковите медикаменти.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Петра
09 Jan, 2011 | 01:54

Ето линк към петицията:
http://www.gopetition.com/petition/39757.html
Ето я на български тук:
http://media.causes.com/ribbon/973953
(Но може би е достъпна само за хора с акаунт във Фейсбук - там има кауза "Stop the Traditional Herbal Medicinal Products Directive".) Важно е присъединяването към каузата, но по-важно е поставянето на подпис под петицията - това реално има значение!
Надявам се петицията да бъде взета под внимание от Европейския парламент - след като достигне огромната цифра от 1 милион подписа. Остава много малко време, дано повече хора разберат за това! За съжаление, съвсем наскоро Грийн Пийс са представили петиция за друга кауза с 1 милион подписа, която е била отхвърлена, въпреки че е в съгласие с Лисабонския договор - така че сега съдят Европейската комисия.
Тъй като Директивата звучи безумно, у нас хората не вярват, че е възможно да се случи - но току-що, на 14 декември 2010, такъв закон е гласуван в Канада, въпреки няколкото години активна борба на хората, които искат да запазят традиционните начини на лечение (виж http://www.suite101.com/content/bill-c36---health-canadas-new-powers-put-canadians-at-risk-a321906). Законът там е още по-страшен, той не касае само използването на традиционни лечебни средства, но узаконява стриктен полицейски режим. Трябва да сме наясно, че подобни неща се случват в страни, традиционно приемани за демократични. Интересите на големите фармацевтични компани са еднакви навсякъде - както в Сащ и Канада, така и в Европа - това е, което ни чака и нас, да се събуждаме, дорде е време! Трябва да се говори с нашите европейски депутати, за да могат поне те да имат адекватна представа за съдържанието на тази директива - законите, които се гласуват в Европейския парламент, са толкова много, че едва ли всеки успява да изчете всичко. А Директивата е приета през 2004 година, когато България още не беше член на ЕС.

Коста Алексиев
04 Jan, 2011 | 20:33

Някой ако знае къде има подписка срещу този "защитаващ" хората закон нека даде линк.

vse edno
02 Jan, 2011 | 18:38

zasto ne si vijdam komentara ? senzura li ima pak?

nadia
02 Jan, 2011 | 18:36

dolu na bilkite zastoto ima farmasevtichni korporaciii te ne mogat da praviat oste poveche mangizi ........ tova moje da e prodiktuvano samo ot alchni xora .... b o g a t a siiiiiiiiiiiiii lamtesti za oste poveche bogatstvo ili e nachin ba se poprocistim - mnogo stanaxme na tai zemia

Maya the Bee
02 Jan, 2011 | 14:26

Проблема с билките е че макар да нямат силен ефект те поддържат здрав, което е много лошо за фармацевтичните фирми, а и за държавния бюджет. Следващата забрана ще е за пчелния мед. И той много лошо поддържа човека здрав. Тъй че долу билките! Да на синтетичните илачи.

trxe
31 Dec, 2010 | 13:05

с кво ше ми заместят шведската горчивка,с болница ли?

анонимен
30 Dec, 2010 | 14:05

Очаквам в скоро време да забранят и билките, само дето те просто си растат въпреки европейските директиви. Иначе не е трудно да се разбере кого ползва тази забрана. Фармацевтичните гиганти, които освен голяма търговска печалба, тровят умишлено света, като влагат в "медикаментите" си откровено вредни за здравето вещества (например аспартам). Ако господата законотворци от ЕС смятат, че за тях и потомците им ще има полезни и безвредни медикаменти, криво са си направили сметката. Те не представляват ценност за възложителя, а са просто наемници, на които се плаща, без персонален ангажимент. То е все едно да си наркодилър и да смяташ, че децата ти никога няма да срещнтат наркотици и, недай Боже, да започнат да употребяват. Всички сме в кюпа. Във "фермата" на Оруел, но дотогава има време и не се знае кой кого.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.