Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Създателят на оплождането „ин-витро” получи Нобелова награда за медицина
4 Октомври 2010
Нобеловата награда за медицина за 2010 г. беше присъдена на британския учен Робърт Едуардс
Робърт Едуардс
Робърт Едуардс

Нобеловата награда за медицина за 2010 г. беше присъдена на британския учен Робърт Едуардс, създател на технологията за изкуствено оплождане „ин-витро”, съобщиха от комисията по присъждане на наградите в Стокхолм. Паричната награда за Едуардс е в размер на 10 млн. шведски крони (около 1 млн. евро).

Нобеловата награда за физиология или медицина се връчва всяка година на учени, допринесли в името на човечеството, със забележителни постижения в различни биологични науки. Оригинално наградата е давана за открития в областта на медицината и човешката физиология, но развитието на биологията и сродните ѝ дисциплини, води до разширяване на обзора от възможни постижения.

Съгласно последната воля на Алфред Нобел, наградата се връчва от Нобеловата Асамблея при Каролински Институт. През 1901 г. е награден първият лауреат на Нобеловата награда за физиология или медицина, като традицията продължа ежегодно.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.