Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Картофите стават по-здравословни, когато бъдат подложени на стрес
24 Август 2010
Изследователите смятат, че скромният картоф един ден може да се превърне в новата "суперхрана"

Картофите стават по-здравословни, когато бъдат подложени на стрес - чрез прилагането на "електрошок" или чрез ултразвук, пише в. "Дейли телеграф", позовавайки се на резултатите от изследване на японски специалисти. Авторите на проучването от университета на Обихиро са установили, че "стресираните" картофи са по-хранителни, тъй като в резултат на обработката им са отделили повече антиоксиданти.

Изследователите смятат, че чрез двете техники скромният картоф един ден може да се превърне в новата "суперхрана", съобщава БТА. "Открихме, че третирането на картофите с електричество или ултразвук за време между 5 и 30 минути увеличава с 50 процента количеството на антиоксидантите, в това число фенолите и хлорогенната киселина. Известно е, че антиоксидантите в плодовете и зеленчуците предпазват от редица заболявания - сърдечносъдови, ракови, неврологични, както и от диабет", казва Казунори Хиронака от изследователския екип.

При третирането с ултразвук картофите са били потапяни във вода и изложени на действието на високочестотни вълни за време между 5 и 10 минути. При прилагането на "електрошок" картофите са били поставяни в солен разтвор и са били пускани слаби електрически заряди за 10, 20 и 30 минути.

Специалистите след това са измерили съдържанието на антиоксиданти в картофите и са установили, че "стресът" е довел до значително увеличаване на количеството им.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.