Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Самотата води до високо кръвно
21 Март 2010
5-годишно изследване показа, че има пряка връзка между самотата и появата на високо кръвно налягане

Самотата е основен рисков фактор за здравето, най-вече при възрастните хора. До този извод са стигнали учени от университета в Чикаго (University of Chicago). Според проучването им, има пряка връзка между самотата и появата на високо кръвно налягане, независимо от другите фактори като тегло, консумация на алкохол, раса и възраст.

Учените са разгледали също така и възможността самотата, чувството на депресия и стресът, които също увеличават кръвното, да предразполагат към развитието на по-сериозни здравословни проблеми.

Изследването е проведено в продължение на 5 години. В него са взели участие 229 души на възраст между 50 и 68 години. Резултатите от проучването са публикувани в последното издание на списание Psychology and Aging.

Според Луис Хоукли (Louise Hawkley), ръководител на изследването, съществува ясна връзка между самотата и високото кръвно. За хора, които в началото на пет-годишното проучване са споделили, че са самотни, се установило, че в края на периода са с високо кръвно.

“През първите две години самота се забелязва съвсем леко увеличаване на кръвното. Но ако самотата продължи по-дълго време, тогава кръвното се увеличава значително. Дори хора, които не са напълно самотни, също са засегнати”, твърди Хоукли.

“Трудно е обаче да се разбере, кога един човек е самотен. Хора, които имат много приятели и социални контакти, могат да се чувстват самотни ако чувстват, че взаимоотношенията им не са задоволителни. И обратното, хора, които живеят доста усамотено, може да не са самотни ако техните връзки са пълноценни” завършва Хоукли.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.