Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За първи път в България: Дете с рядка болест получи нови зъби
14 Декември 2009
Английски професор хвали работата на пловдивските си колеги
Детето след уникалното лечение
Детето след уникалното лечение

Малката пациентка преди лечението

Д-р Георджева по време на работа

"Не съм виждал по-добра работа от тази на екипа на „Медикус Алфа”. Отличната оценка постави английският професор John Harper в Portland Hospital в Лондон, който работи с деца страдащи от редки болести. Атестатът е за стоматологичното лечение на 9-годишната М.Д. от Пловдив, извършено от д-р Десислава Георджева, ръководител на отделението по дентална медицина в пловдивската клиника „Медикус Алфа” и доц. д-р Емилия Илиева д.м., детски стоматолог  и дългогодишен преподавател по детска дентална медицина, в екип с анестезиолога д-р Вили Гарабедян.

М.Д. е болна от ектодермална дисплазия, рядко генетично заболяване, което уврежда ноктите, косата, кожата, потните жлези, няма зародиши на постоянни зъби. Млечните зъби на детето са редки, ситни, някои от тях липсват, други са силно заострени и криви, непълноценни като форма. Заради тях момиченцето отказвало да ходи на училище, било силно психически травмирано, не се усмихвало.

В България никой не знае какво лечение да приложи при такива деца, които реално остават без зъби за цял живот. М.Д. е единствената в страната, при която заболяването е в такава форма. Родителите на момиченцето обиколили всички държавни университетски болници с надеждата да получат адекватно решение на проблема, но никой специалист не посмял да се ангажира.

"Когато я доведоха преди година в клиниката 8-годишната тогава М. не можеше добре да се храни и говори, липсваше дъвкателна и фонетична функция, устните бяха хлътнали, както при беззъбите възрастни хора, описва състоянието и д-р Георджева. Понеже челюстта расте с растежа на детето зъбките стават все по-разредени и фонетичният дефект се засилва още повече с времето.

В България няма опит при лечение на такива болести, няма публикувани случаи, но екипът на „Медикус Алфа” поема професионалния и морален риск да помогне на момиченцето. Решението е взето след задълбочен анализ и обсъждане, в колоборация с всички специалисти – ортодонти, хирурзи и ортопеди.

Единият вариант беше да се извадят предните зъби и да се сложи протеза, но това е нежелателно при ненавършили 18 години, защото лицево-челюстният скелет се развива, обяснява д-р Георджева.  С д-р Илиева решихме, че най-добрият начин е изработване на отделни коронки от фотополимер в зъботехническа лаборатория, след снемане на параметрите с лицева дъга и възстановяване височината на захапката. Така се запазват млечните зъбки и челюстта расте. А и през коронката ако се налага може да се провежда лечение, след което тя се възстановява със същия материал.

Момичето беше приспано с обща анестезия /б.а. ”Медикус Алфа” е единствената клиника в Южна България, в която се използва пълна упойка в стоматологичната практика/, за да се вземат отпечатъците. След това по същия начин бяха фиксирани 19 коронки в устата", обяснява д-р Георджева.

"Благодаря", казано с широка усмивка и придружени с искрена прегръдка от излекуваното дете са най-големия подарък за известната специалистка. Екипът не е взел и стотинка за приложеното лечение, родителите са платили само стойността на материалите и зъботехническата работа. "За мен това дете ще е цял живот ангажимент", признава д-р Георджева.

Когато М. стане на 18 години ще се мисли за постоянно протезиране, импланти. Досега случаят не е получил обществена популярност, с цел да се проследи какъв ще е резултатът. След като М. получи нови зъби, вече говори и се храни добре, достигна нормалните килограми за възрастта си. Но най-важното – има самочувствие и прекрасна усмивка, разкриваща правилно подредени бели зъбки.  

Катя Стайкова


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.