Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Отпускат 12 млн лв за пандемична ваксина, грипът настъпва
29 Октомври 2009
В седем района на страната са достигнати предепидемични стойности, очаква се 2 млн души да се разболеят

Очаква ни епидемия от свински грип. Поне 2 млн. българи ще се разболеят в следващите месеци - това каза в предаването „Кой говори" по Дарик Тенчо Тенев - главен държавен здравен експерт. Според неговите прогнози, през зимния сезон 30 на процента от населението на страната ще се разболее от свински грип.

Тенев обясни кои са най-засегнатите области в страната: "Това е началото на едно широко разпространение на грипния вирус, може би достигащи до епидемични стойности в някои населени места. С най-висока заболяемост в страната към този момент, която е под епидемичната, но е над нормалната за страната, са регионите на Бургас, Ямбол, Силистра, Плевен, Габрово, Ловеч, Монтана. Това са районите, където, ако продължава така да нараства забоеляемостта, може би след седмица-две ще бъдат обявени епидемии".

Необходимите 12 милиона лева за пандемична ваксина и антивирусни препарати ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Държавата ще купи до 180 000 ваксини срещу новия грипен вирус, които ще бъдат достатъчни за имунизирането на 10% от хората в рисковите групи.

Към момента данните показват постепенно повишаване на заболеваемостта от грип в страната. В някои региони са достигнати предепидемични стойности - Бургас, Ямбол, Силистра, Плевен, Габрово, Ловеч, Монтана, обяви в ефира на Дарик радио главният държавен здравен експерт Тенчо Тенев.

Навсякъде в страната са изпратени указания за общопрактикуващите лекари, спешната помощ, ДКЦ-тата и болниците за диагностиката и лечението на случаите на грип.

От Министерството на здравеопазването припомнят, че вирусът на новия грип A/H1N1 не се различава от останалите грипни вируси. Той е широко разпространен в целия свят, включително и у нас и протича по типичния за грипа начин – в повечето случаи леко и без опасност за живота.

Антивирусни препарати се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
31 Oct, 2009 | 11:44

4ифутската мафия успя да си осигури 12 млн.от българите = да им приседнат дано


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.