Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ужасяваща медицинска грешка уби паметта на британка
Николай Атанасов - 19 Октомври 2009
Кристина Малкълм помни само 10 минути, не знае кога да яде и да си мие зъбите, не може да работи, няма спомени
Кристина и Санди Малкълм.
Кристина и Санди Малкълм.

41-годишна британка, която от години живее без никаква дълговременна памет, след като като лекарите объркали тежък мозъчен кръвоизлив с вирусна инфекция, получи минимална компенсация за изгубения си живот, след като от нейно име съпругът й успя да осъди две регионални управления по здравеопазване за обезщетение в размер на 4,46 млн. паунда ($ 7,26 млн.), съобщава The Daily Mail.

Кристина Малкълм (Cristina Malcolm) изпитала внезапно силно главоболие и се свлякла в безсъзнание в дома си в Дърам (Durham) преди 7 години, но пристигналият на място личен лекар, д-р Джеймс Харисън (James Harrison) я пратил в болницата с грешна диагноза.

Специалистите в Darlington Acute Hospital в Нюкясъл също решили, че Кристина е поразена от вирусна нервна инфекция и неизвестно как пропуснали да открият кръвоизлива в главата й. Заради неправилната диагностика и вследствие погрешното лечение, след две седмици младата жена прекарала нов тежък инсулт.

По време на спешната животоспасяваща операция в неврологична клиника от черепната й кухина били източени около 500 милилитра кръв. Заради настъпилите увреждания, Кристина получила трайно разстройство на дълговременната памет. Сега тя не може да задържи спомените си за повече от 10, максимум 15 минути и се нуждае от постоянните грижи на съпруга си Санди Малкълм (Sandy Malcolm). 

Освен обезщетението, ръководството на болничния тръст, собственик на лечебното заведение, и д-р Харисън изразили и съжалението си за станалото и поднесли извинения на семейството.

Сломеният Санди обаче разказва, че грешките са разрушили живота им завинаги, посочва The Journal Live.

“Тя има необратими мозъчни увреждания и не може да запомни нещо за повече от 10 минути. Парите няма да върнат нито нейния живот, нито спомените й. Личният лекар имаше всички симптоми пред себе си и трябваше да различи, че в ръцете му има спешен случай. Тя не е същата жена, за която е ожених. Изгубих своя другар, най-добрият ми приятел, съпругата ми”, споделя 47-годишният мъж.

95% от хората със субарахноиден хеморагичен инсулт (subarachnoid haemorrhage) от 5-та степен, какъвто е преживяла Кристина, умират.

“Малкото оцелели са с тежки увреждания или във вегетативно състояние”, разказва съпругът.

“Аз трябва да взимам вместо нея всички ежедневни решения, за които нормалния човек дори не се замисля – от това кога да хапне, до това кога да си измие зъбите. Отначало не осъзнавах, че тя никога повече няма да помни. Заведох я на уикенд в Париж, защото вярвах, че ще си спомни нещо толкова голямо. Прекарахме незабравими 12 часа там и само 12 минути, след като напуснахме града, тя каза, че ще е чудесно да идем до Париж, щом сме във Франция”, посочва Санди.

“Едно от най-тежките неща, които някога трябваше да й кажа, бе новината за смъртта на баща й. Трябваше да й го кажа 10-15 пъти и всеки път трябваше да гледам ужасената й реакция. Беше сърцираздирателно”, завършва разказа си съсипаният мъж.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

%
09 Nov, 2009 | 17:33

:(


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.