Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени отгледаха в лаборатория анатомически правилна челюстна кост
Николай Атанасов - 12 Октомври 2009
Фрагментът бил създаден от стволови клетки, като за модел била ползвана томографска снимка на пациента

"Резервната" кост.

Екип учени от Колумбийския университет в Ню Йорк под ръководството на професора по биомедицинско инженерство д-р Гордана Вуняк-Новакович (Gordana Vunjak-Novakovic) отгледаха в лабораторни условия анатомически правилен фрагмент от човешка челюст, използвайки костномозъчни стволови клетки, съобщава BBC News.

За в бъдеще получена по този начин костна тъкан ще може да се използва за реконструкция на кости, деформирани в резултат на наследствени и онкологични заболявания, травми или инфекциозни процеси. Работата на учените по създаването на “резервни кости” е публикувана в специализираното издание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Специалистите получили напълно отговарящ на анатомичната структура фрагмент от долната челюст на пациента, поставяйки култура от стволови клетки в калъп, копиращ точната форма на челюстта му. За определянето на формата на рамката била използвана снимка от магнитно-резонансна томография.

Размножаването и диференциацията на стволовите клетки били извършени в специален биореактор, осигуряващ подаването в точна доза на хранителни вещества и белтъци-фактори на растежа, необходими за формирането на костната тъкан.

За 5 седмици изследователите получили фрагмента, напълно идентичен по размери, форма и структура с кондиларния участък от долната челюст на пациента.

Според проф. Вуняк-Новакович за в бъдеще аналогична технология може да се използва за получаването на други кости от човешкия череп, в т. ч. и на притежаващите сложна форма кости от лицевия скелет.

Получената тъкан, разбира се, нямала кръвоносни съдове, както и хрущялна тъкан, изграждаща ставната повърхност. Сега екипът на Вуняк-Новакович си е поставил амбициозната задача да доусъвъръшенства технологията си, за да направи възможно отглеждането в лабораторни условия на комбинирани костни фрагменти, включващи и други типове тъкани.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.