Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откритие: Прополисът от родопска пчела е 8 пъти по-богат на противотуморно вещество
8 Октомври 2009
Сравнението е с приетия за световен еталон бразилски прополис.

Резултатите от 4-годишно фармакологично изследване показват, че родопският пчелен клей има 8 пъти по-висока концентрация на фенетилов естер на кафеената киселина (САРЕ). Научно е доказано, че директното прилагане на тази съставка убива раковите клетки, без да разрушава здравите.

 Имахме за задача да търсим наличие на САРЕ в българския прополис, обясни за медиите доц. Людмил Пейчев, ръководител на Катедрата по фармакология и лекарствена токсикология към Медицински университет - Пловдив.

Проектът е финансиран от Министерството на образованието и науката и е осъществен съвместно с Катедрата по химия и микробиология в МУ. Проучването, което е направено с най-прецизните апарати за идентифициране на вещества, показва, че нашият прополис превъзхожда в някои съставки бразилския и аржентинския, които се считат за върха на прополисите /заради невероятно богатата на различни растения флора, условие за добра паша/.

Теоретично, без да сме го прилагали върху туморни клетъчни линии, можем да кажем, че при такова високо наличие на естер на кафеената киселина българският прополис притежава уникални свойства, които могат да бъдат използвани в борбата с раковите заболявания. Клеят, който изследвахме е от родопска пчела, обясни доц. Пейчев.

Още през 1902 година пчелата в Родопите е идентифицирана от специалисти като самостоятелен вид, различен от медоносните насекоми, познати в Европа. Медът и прополисът, които тя прави са по-добри като качества и лечебни свойства. Тази пчеличка е почти на изчезване, предупреди доц. Пейчев. А именно създаденият от нея прополис притежава 6 фармакологични ефекта, изключително ценни за медицината и стоматологията – антибактериален, противовъзпалителен, регенеративен /стимулира затварянето на ерозии на лигавицата/, обезболяващ, антиоксидантен и имуностимулиращ. Вътрешното прилагане на пчелния клей подобрява имунната система.

Това е най-естественият природен продукт за имунна защита при човека, особено през зимния сезон, припомня ученият.

Много българи си правят в домашни условия екстракт от прополис, т.нар. клеева тинктура, но в нея има баластни вещества, включително и химикали, с които пчеларят убива бактериите в кошера, предупреждава доц. Пейчев. Именно те алергизират, а не прополисът, той няма такова действие, категоричен е специалистът. Прополинът е етанолов екстракт от прополис, изчистен със специална технология от химикалите.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

millena
08 Oct, 2009 | 17:20

Ами, не щат да го ползват, лично съм се убедила, че прополисът помага много бързо и ефикасно, и то за проблеми като наранявания, възпаления и отоци от всякакъв характер.
Докторите не го ползват за лечение, защото не им се плаща за това. Предпочитат да изписват антибиотици и други скъпи препарати на известни фармакологични фирми, включително за тумори, тъй като получават комисиони от продажбата им.



AZ
08 Oct, 2009 | 13:22

АМИ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ГО ДЕ,ИЛИ ФАРМАЦЕФТИЧНИТЕ КОМПАНИИ НЕ ДАВАТ!?КОЛКО МИЛИОНИ ОЩЕ ЩЕ СА ЖЕРТВИТЕ НА ТАЗИ БОЛЕСТ !?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.