Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нобеловата награда за медицина тази година е дадена за откритие, свързано със стареенето на клетките
5 Октомври 2009
Предстои Нобеловата седмица, в която всеки ден ще бъде обявяван победителят в различни дисциплини
Елизабет Блекбърн
Елизабет Блекбърн

В Стокхолм съобщиха имената на лауреатите на Нобелова награда за медицина и физиология. Наградата е присъдена на Елизабет Блекбърн, Джек Джостак и Каръл Грейдер за работа в областта на изследването на механизма на стареене на клетката и защита на хромозомите с помощта на теломер и фермента теломераза. Сумата на Нобеловата награда тази година е 10 млн шведски крони, или 975 000 евро.

С обявяването на името на лауреата на Нобеловата награда в областта на физиологията и медицината в Швеция се открива 108-мата Нобелова седмица. В близките дни ще станат ясни лауреатите на наградата и в другите дисциплини.

Утре, 6 октомври, в шведската столица ще бъде обявено решението на Нобеловия комитет по физика, на 7 октомври - по химия, на 8-ми- по литература. В петък, 9 октомври, в Осло ще бъде обявен и лауреатът на Нобеловата награда за мир. Последен ще бъде назован удостоеният тази година с наградата за икономика, учредена от Банка Швеция през 1968 година- това ще се случи следващият понеделник, 12 октомври.

По традиция членовете на комитетите на Нобеловите награди не съобщават до последния момент нито за номинираните, нито за тези, които са ги предложили. Предположенията на медиите за лауреата на медицинската награда включваха четири научни открития, сред тях и победителят.

В завещанието си Алфред Нобел е възложил избора на лауреата по физиология и медицина на Каролинския институт в Стокхолм. Той е основан през 1810 година и е един от водещите образователни и научни медицински центрове в света. Съставеният в него Нобелов комитет има петима постоянни членове, които, от своя страна, имат право да канят експерти за консултация.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.