Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За пръв път ваксина пази доказано от СПИН на 32%
Николай Атанасов - 24 Септември 2009
Тя е коктейл от неуспешната AIDSVAX и ваксината срещу птича шарка ALVAC, тестван 7 години върху 16 000 души в Тайланд

Експериментална ваксина срещу СПИН-а, получена чрез “смесването” на две по-стари ваксини, успя да намали с 32% риска от заразяване с HIV-вируса, предава Reuters, цитирайки резултатите от работата на американски и тайландски учени.

Тя е комбинация от ваксината срещу птича шарка (canary pox) ALVAC на компанията Sanofi-Pasteur и провалилата се при изпитанията HIV-ваксина AIDSVAX, създадена от базираната в Сан Франциско компания VaxGen, сега собственост на организацията Global Solutions for Infectious Diseases.

Ваксината била тествана върху 16 000 хетеросексуални мъже и жени на възраст от 18 до 30 години в Тайланд, които не спадали към рисковите за разпространението на болестта групи, като изследването продължило 7 години. Половината участници били ваксинирани, а контролната група получила плацебо. Всички 16 000 били запознати с всички профилактични мерки за предпазване от СПИН. 

На доброволците били направени 6 имунизации за 6 месеца – четири с ALVAC и две с AIDSVAX.

ALVAC представлява генетично модифициран canarypox-вирус, вплетен в синтетични версии на 3 HIV-гена. AIDSVAX е направена на основата на два варианта на един HIV-ген – на подтип B и подтип E на човешкия имунодефицитен вирус.

Най-неочаквано, комбинацията се оказала първата ваксина, която показала някакъв успех срещу HIV-вируса след откриването му през 1983 г.

“В края на контролния период регистрирахме 74 случая на заразяване със СПИН в контролната група и 51 случая на заразяване във ваксинираната група, или ефективност от 32%”, уточнява един от авторите на изследването, д-р Джером Ким (Dr. Jerome Kim), полковник от армията на САЩ, работещ в Армейския институт за научни изследвания “Уолтър Рийд” (Walter Reed Army Institute of Research) в Мериленд.

Ким уточнява, че ваксината е специално разработена за противодействие срещу два от подтиповете на вирусаЕ, който циркулира в Тайланд и Югоизточна Азия и В, който е често срещан в САЩ и Европа, и може да не действа в други региони на широко разпространение на болестта, като Африка например.

Тя може да не е ефективна и при рисковите групи – на мъжете-хомосексуалисти и наркоманите, както и не помага на вече заболелите от СПИН хора.

Въпреки скромния успех, учените смятат изследването за грандиозен пробив в борбата със СПИН-а. За създаването на универсална ваксина срещу коварната болест обаче ще е необходимо повторението на експхеримента и още години работа. “Едва ли в скоро време ще видим на бял свят комерсиална ваксина срещу СПИН-а, но шансовете за получаването й вече са реални след 30 години опити”, посочва научният анализатор на ABN AMRO Майкъл Лийкок.

Изследването е третия сериозен опит за създаването на действаща ваксина срещу СПИН. През 2003 г. (AIDSVAX) и 2007 г. (ваксината на Merck & Co.) първите два опита завършиха с пълен провал. 

Дори и ваксина, която не гарантира пълна защита, би била изключително полезна за човечеството. По данни на ООН, от откриването на HIV-вируса в началото на 80-те години на миналия век, с него са се заразили 33 млн. души, като ежедневно техният брой се увеличава със 7500 души. От тях, 25 млн. души вече са починали, в т. ч. 2 млн. болни само през 2007 г.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Vladimir
20 Nov, 2009 | 17:37

Разбира се!!! 32%! как ли пък не? Това са пълни глупости! Взимат ти 200-300 еврета за 1 ваксина която "уж" е 32% а всъщност е 0. Утрешен ден хващаш спина, отиваш и питаш "нали се ваксинирах" и ти казват съжаляваме ти си попаднал в другите 68%!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.