Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Японци откриха белтъка, виновен за затлъстяването и захарния диабет
Николай Атанасов - 2 Септември 2009
Мишките без белтъка Angptl2 не затлъстяват дори при хранене с богата на мазнини храна и остават с ниска кръвна захар

Японски биолози откриха белтъка, предизвикващ нарушения в обмяната на веществата при човека, които могат да доведат до развитието на захарен диабет, съобщава Health Day. Изследването на учените е публикувано днес в последния брой на специализираното издание Cell Metabolism.

Екипът специалисти от Университета “Кумамото” в едноименния японски град, ръководен от проф. Юичи Ойке (Yuichi Oike) установили, че при пациентите, страдащи от затлъстяване, захарен диабет или атеросклероза, се забелязва висока концентрация на белтъка Angptl2 (angiopoietin-like protein 2) в кръвта.

Те открили, че той е причина за хроничен възпалителен процес и промяна на структурата на кръвоносните съдове, привличайки макрофагите – специфичен вид клетки (вид левкоцити) на имунната система.

Опитите върху мишки показали, че животните без Angptl2 не затлъстяват дори при обилно хранене с богата на мазнини храна, като при това нивата на захар в кръвта е дори по-ниско от това на обикновените мишки.

Японските специалисти се надяват откритието им да спомогне за откриването на нови и по-ефективни способи за лечението на редица заболявания, в т. ч. затлъстяването и захарния диабет.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.