Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Експерти: енергоспестяващите лампи могат да доведат до хормонални изменения в организма на човека
27 Август 2009
След тези изменения при неправилно лечение може да се развие практически всяко заболяване

Съвременните енергоспестяващи лампи крият в себе си опасности за здравето на човека, предупреждават лекари. Като се има предвид, че от 1 септември в Евросъюза се забранява продажбата на обикновенни лампи с нажежаема жичка с мощност сто вата, това може да се окаже голям проблем. Освен това до 2012 г. обикновените лампи трябва да илязат изцяло от употреба.

Германския лекар и специалист по проблемите на влиянието на осветлението върху човека Александър Вунш (Alexander Wunsch) предупреждава за големия риск от негативни последствия за здравето на хората при използването на енергоспестяващи лампи.

Лампата с нажежаема нишка е най-близо до естествената светлина от всички изкуствени източници”, коментира Вунш в интервю за Neue Osnabrucker Zeitung. Според експерта, енергоспестяващите лампи са опасни, понеже могат да доведат до хормонални изменения в организма. “При неправилно лечение може да се развие практически всяко заболяване, характерно за постмодерното общество – сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеропороза, нарушения в имунната система и т.н.”, предупреждава експерта. Енергоспестяващите лампи повишават и риска от заболяване от рак на гърдата и простатата, уверен е Вунш.

Използването на живак в тези лампи ги прави още по-опасни. “Не мога да разбера защо политиците и даже екологичните организации, продължават да настояват за широко използване на продуктите с живак, каквито са и енергоспестяващите лампи”, подчертава Александър Вунш.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Поп Сланинкьо
31 Aug, 2009 | 16:17

Защо махнаха термометрите с живак, а пускат Лампи с живак?
Нещо не ми звучи нормално!
Мир Вам.

Toni
30 Aug, 2009 | 23:10

стига с тия глупости за вредни емисис и глобално затопляне. Има прост механизъм в астрофизиката- колкото по близо се намира една планета до звездата си толкова па затоплена е повърхноста и. В момента Земята навлиза в фаза в която орбитата и е по близо до слънцето. Нищо неможе да се направи по въпроса ако ще всички тия проекти дет са по дискавери да се реализират пак няма да се промени нищо. Цялата работа се състои в политическото алиби за бъдеще време в което да имат извинение защо неса придотвратили наводнения по краибрижията. Неси купуваите имоти по краибрежната ивица. А колкото до разточителноста на ресурсите и по спецялно на петрола истинския проблем е че тои ще свърши и не че няма да има с кво да се карат колите а по скоро че няма да има от кво да се прави пласмаса от която сме много по зависими и практически няма заместител както и на суровината за производството и. Аиде със здраве

Господин Гюров
28 Aug, 2009 | 13:16

Хайде сега, нови глупости. Че през есента и зимата няма ли хормонални изменения, когато денят е много по-къс, а и често е облачен? Има. А преди 100 години, когато почти не са ползвали осветление вкъщи, как са я карали?

Колкото до живака, той си стои в крушката, никой не го яде. Ако не си стоеше вътре, тия крушки нямаше да изкарват по 10-15 години без проблеми.

pak li toia
27 Aug, 2009 | 15:02

много е просто, целта е "да се изтребе паплачта обитаваща земята и прахосваща ценните и ресурси".


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.