Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
“Ин витро”-то нарушава вътреутробното развитие на бебето
Николай Атанасов - 3 Август 2009
Изкуственото оплождане IVF или ICSI “разстройва” метаболизма и повишава риска от затлъстяване, хипертония и др.
"Бебетата в епруветка" са с повишен риск от метаболитни проблеми.
"Бебетата в епруветка" са с повишен риск от метаболитни проблеми.

Методът IVF.

Методът ICSI.

Американски учени от Университата “Джон Хопкинс” в Балтимор, Мериленд, Университета на Синсинати и Университета на Хавай в Хонолулу установиха, че техниките за изкуствено оплождане нарушават аботата на гените, отговарящи за обмяната на веществата и транспортирането на хранителните съединения (нутриенти) в плацентата на заченатите по този начин мишки, съобщава Science Daily.

Резултатите от изследването обясняват защо “децата от епруветка” и при човека страдат по-често от нарушения в обмяната на веществата, предизвикващи затлъстяване, артериална хипертония и повишено ниво на глюкозата в кръвта.

Изданието уточнява, че милиони деца, или 1-2% от всички раждания в САЩ и Европа, са родени от двойки с репродуктивни проблеми с помощта на техники за изкуствено оплождане като “ин витро”-то (in vitro fertilization; IVF).

Заключенията от работата на специалистите ще бъдат представени на международен симпозиум на Американското общество за изследвания на вътрешните процеси в организма (Society for the Study of Ingestive Behavior; SSIB).

За определянето на влиянието на методите за изкуствено оплождане върху обмяната на веществата върху полученото поколение, специалистите изучили активността на гените, играещи основна роля за вътреутробното изхранване на детето в плацентата при три експериментални групи мишки. 

Животните от първата група забременели по естествен път, тези от втората – посредством екстракорпорално оплождане (“ин витро”), а в третата – посредством интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (intracytoplasmic sperm injection; ICSI).

При всички групи животни била изследвана активността на гените, кодиращи инсулиноподобния фактор на растежа тип 2 (Igf2) и транспортьорите на глюкоза тип 1 и 3 (Glut1 и Glut3).

Резултатите показали, че при IVF и ICSI се повишава съществено проявата на гените  Glut1 и Glut3. Това променя процесите на транспортиране на хранителни вещества към плода повишава риска от метаболитни нарушения, заради “нарушеното хранене” още в майчината утроба.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.