Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нов лек срещу болестта на Алцхаймер върна паметта на мишки
Николай Атанасов - 28 Юли 2009
Експерименталният PMX205 намалява разрушаващите невроните алкалоидни плаки в мозъка и струпванията на имунни клетки

Амилоидните плаки, разрушаващи нервните пътища.

При Алцхаймер в ранна форма (горе вляво), пациентите имат до 20 години живот, при напредналата форма на болестта (долу) те оцеляват до 1-5 години.

Проф. Тенър на фона на изображение на амилоидните плаки (в зелено) и струпванията на възпалителни имунни клетки (в червено).

Учени от САЩ разработиха принципно нов препарат за лечението на болестта на Алцхаймер, съобщава Science Daily. Резултатите от работата на специалистите от Университета на Калифорния в Ървайн (UCI) под ръководството на професора по молекулярна биология и биохимия Андреа Тенър (Andrea Tenner) са поместени в броя на специализираното издание Journal of Immunology от 15 юли.

В мозъка на страдащите от болестта на Алцхаймер се формират все по-големи отложения от бета-амилоиден белтък (т. нар. амилоидни плаки; amyloid plaques), Които водят до нарушено предаване на нервните импулси. В поразените зони на мозъка започва възпаление, което води до натрупване на имунни клетки. Те предизвикват допълнителни увреждания и разрушаване на невроните и задълбочават развитието на заболяването.

Експерименталното лекарство, носещо още лабораторното си название PMX205 предотвратява прекаленото натрупване на имунни клетки в местата на образуване на амилоидни плаки, като същевременно с това намалява количеството на болестотворните отлагания.

В рамките на 12 седмици, Тенър и колегите й прибавяли PMX205 към водата на генетично модифицирани мишки, в които било заложено развитието на прогресиращи с възрастта симптоми на болестта на Алцхаймер. Лечението било започнато във възрастта, когато амилоидните плаки вече били натрупани в мозъка на животните. 

Паралелно с терапията, учените подлагали мишките на образователни тестове и тестове за памет и изследвали мозъка им за проследяването на белезите на заболяването.

Мишките с Алцхаймер, които не приемали лекарството, показали много по-лоши резултати на тестовете от нормалните мишки, докато лекуваните имали почти толкова добри показатели, колкото и здравите. При животните с възстановени мисловни възможности били установени и с 50% по-малко амилоидни плаки и струпвания на възпалителни имунни клетки.

Подобният препарат PMX53 за приемане през устата вече е преминал първа фаза на клиничните изпитания при хората, без значими последствия за тяхното здраве, като по-сериозните възможни странични ефекти били свързани с по-висока податливост към някои инфекции.

Проф. Тенър уточнява, че PMX205 е още по-модифицирана версия, която ще е още по-ефективна в лечението на мозъчните разстройства и е първият препарат, намаляващ количеството на амилоидните отлагания в мозъка при Алцхаймер. Тя смята, че препаратът ще има оптимално действие в комбинация с лекарства, отстраняващи останалите прояви на болестта.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.