Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Американци откриха защо A/H1N1 е толкова “безопасен”
Николай Атанасов - 6 Юли 2009
Повърхностен бeлтък на свинския грип се свързва трудно с човешките дихателни пътища, но може да мутира всеки момент

Белтъкът хемаглютинин.

Американски учени от Масачузетския технологически институт (MIT) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) обясниха, защо новия щам на свинския грип A/H1N1 се предава по-трудно от останалите грипни вируси от човек на човек и е сравнително “безопасен”.

Оказва се, че един от повърхностните белтъци на вируса има ограничени възможности за свързване с клетките на човешките дихателни пътища, посочва водещият автор на изследването от страна на MIT, проф. по медицина от Департамента по медицински науки и технологии “Harvard-MIT” (Harvard-MIT Division of Health Sciences and Technology; HST) Рам Сасисехаран (Ram Sasisekharan), съобщава EurekAlert. Въпреки това вирусът може да мутира във всеки един момент в по-агресивна форма.

Специалистите сравнили новия грипен щам с “обикновените” сезонни грипни вируси и щама на т. нар. “испански грип”, причинил най-смъртоносната засега пандемия от инфлуенца през 1918-1919 г.

A/H1N1 показал по-лоши възможности от останалите грипни вируси да се прикрепва към клетките на дихателните пътища поради особености в строежа на повърхностния си белтък хемаглютинин (hemagglutinin). Поради тях протеинът имал ограничени възможности за свързване с “чадърообразните” алфа-2-6-гликанови рецептори (alpha 2-6 glycan receptors) на епителните клетки на респираторния тракт.

Учените установили, че новият щам съдържа и “по-малко агресивна” разновидност на фермента на РНК-полимеразата PB2, от който зависи степента на вирулентност на болестния причинител. 

Ограничената възможност за разпространение на A/H1N1 била доказана експериментално с опит върху порове, при които процесът на заразяване с грип и протичането на заболяването са сходни с тези при човека.

Когато болните и здравите животни били затваряни в ограничено пространство, където във въздуха има висока концентрация на вируса, заразяването ставало леко. При поставянето на поровете в отделни камери, свързани с въздохоотводи обаче, степента на заразяване паднала рязко.

Данните съвпаднали с динамиката на разпространението на болестта сред хората – огнищата на свинския грип се срещат най-често в затворени колективи, обитаващи затворени общи пространства – членовете на едно семейство, учениците в един клас и т. н.

Въпреки това изследователите уточняват, че грипният щам може във всеки един момент да претърпи мутация и да стане по-агресивен.

Освен това те установили, че една единствена генна мутация го дели от придобиването на устойчивост спрямо най-употребявания противогрипен препарат срещу него “Тамифлу” (Tamiflu, Oseltamivir). Подобни случаи вече бяха регистрирани на 29 юни в Дания, на 2 юли в префектура Осака в Япония и 3 юли в Хонгконг у 16-годишно момиче, пристигнало от Сан Франциско в края на миналия месец.

По последни данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) в Стокхолм към 18,00 ч. българско време на 5 юли, броят на заболелите от свински грип в света е 95 249 със 425 смъртни случаи (10 260 заразени и 4 смъртни случая в държавите-членки на ЕС плюс Норвегия, Исландия и Швейцария).


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

internet-biznes.net
06 Nov, 2009 | 01:55

Според мен всичко около свинския грип е преовеличено само да събуди в хората страх. Нищо повече от поредната маркетингова стратегия, която да накара обикновения човек да купува от аптеките рекламираните препарати и ваксини.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.